Sjekk om du kan søke selv, se Direktoratet for byggkvalitet.
Eiendommens planstatus
For å vite hva og hvor mye du kan bygge på din eiendom må du undersøke eiendommens planstatus. Gjennom kommuneplanens arealdel vil det være satt rammer for utnyttelsen av din eiendom. I tillegg kan eiendommen være omfattet av kommunedelplaner og/eller reguleringsplaner som også kan sette begrensninger.
Hva du kan bygge på eiendommen din avhenger av hvilket formål eiendommen er gitt i gjeldende planer. Vi presiserer at påbygg, så som tak-oppbygg, tak-ark, takterrasse eller utgraving (underbygg) ikke kan søkes om uten ansvarsrett.
Hvor mye du kan bygge på eiendommen din avhenger av hva planene tillater av utnyttelse og hvor mye som er bygd på eiendommen fra før.
Hvilke arealplaner som gjelder for din eiendom kan du se på Min side.
Dersom du skal gjøre endringer som fører til økt bygningsvolum på eiendommen, må du beregne den nye utnyttelsesgraden. For å regne ut dette, må du bruke informasjon om hva som er arealene på bygninger og konstruksjoner på tomten. Du kan bruke godkjente tegninger for din eiendom, eller måle opp de bygningene og konstruksjonene som skal regnes med.
Du kan finne mer om utnyttelsesgrad i regjeringens veileder.
Og du kan bruke denne interaktive veilederen for å finne mer informasjon om bebygd areal.
Avstand til nabogrense/samtykke
Avstand til nabogrense bestemmes av plan- og bygningsloven eller byggegrense i reguleringsplan. Hvis ikke annet er bestemt i reguleringsplan, skal byggverk ha en avstand fra nabogrense som minst svarer til byggverkets halve høyde og ikke under 4 meter(Pbl § 29-4).
Avstanden til grensen beregnes fra byggverkets fasadeliv.
Kommunen kan godkjenne at byggverk plasseres nærmere nabogrense enn nevnt ovenfor, eller i nabogrense:
- når eier (fester) av naboeiendommen har gitt skriftlig samtykke, eller
- ved oppføring av frittliggende garasje, uthus og lignende mindre tiltak.(inntil 1 m fra nabogrense)
Det er mulig å søke dispensasjon fra § 29-4, dersom man ikke får samtykke fra nabo.
Dispensasjon
Dersom arbeidet du skal uføre kommer i strid med plan- og bygningsloven med tilhørende forskrifter, kommuneplanen eller gjeldende reguleringsplaner, må du søke om dispensasjon. Du kan søke om dispensasjon som en egen søknad eller sammen med søknad om tillatelse til tiltak. Søknaden skal nabovarsles på lik linje med andre søknader.
Loven stiller også krav om begrunnelse av dispensasjonssøknader. Lovteksten går ikke nærmere inn på hva begrunnelsen skal inneholde, men den bør knyttes opp til kriteriene for å gi dispensasjon, da at hensynene bak regelen det dispenseres fra ikke blir vesentlig tilsidesatt og at fordelene ved en dispensasjon må være klart større enn ulempene.
Reglene om dispensasjon finner du i plan- og bygningsloven kapittel 19.
Ledninger eller rør i grunnen
Du må selv sjekke om det er ledninger eller rør i grunnen der du skal bygge, slik at du ikke skader eller forhindrer tilgang til disse. Det kan være aktuelt å ta kontakt med for eksempel Bergen Vann (tidligere Vann- og avløpsetaten), BKK og kabelselskaper.