Mange huseiere tror at alt som har med vann- og avløpsrør til og fra boligen er et kommunalt ansvar. Dette stemmer ikke. Huseier har selv et økonomisk ansvar dersom lekkasjer oppstår, noe mange ikke er klar over.
Mange huseiere tror at alt som har med vann- og avløpsrør til og fra boligen er et kommunalt ansvar. Dette stemmer ikke. Huseier har selv et økonomisk ansvar dersom lekkasjer oppstår, noe mange ikke er klar over.
-Vi ser ofte eksempel på huseiere som ikke er godt nok informert om eget ansvar for vann-og avløpsrør til og fra boligen, sier Randi Erdal, avdelingsleder myndighet ved Vann- og avløpsetaten.
-Kommunen har ansvar for å utbedre lekkasjer på de kommunale ledningene. Oppstår det derimot en lekkasje i ledningsnettet som går fra disse og bort til huset, er dette normalt huseiers ansvar.
Det er enten et fellesansvar for husstandene som er tilknyttet en privat fellesledning, eller huseiers eget ansvar dersom lekkasjen oppstår i den private stikkledningen som går fra fellesledningen og inn til huset (se illustrasjon). I tilfeller der de private ledningene ligger i offentlig bilvei, tar Vann- og avløpsetaten ansvar for den delen av den private ledningen som ligger i selve kjørebanen.
Private ledninger kalles fellesledninger når flere enn en eiendom er koblet på. I Sanitærreglementet for Bergen kommune heter det at «…hver eier er solidarisk ansvarlig for hele fellesledningen eiendommen er tilknyttet, med mindre annen ansvarsdeling er avtalt» . Det er i utgangspunktet opp til eierne i et sameie å finne fram til en utgiftsfordeling.
Vi anbefaler at de som eier rør sammen lager seg gode, skriftlige avtaler som beskriver hvordan en skal håndtere fremtidige utgifter til ledningsanlegget. En slik avtale bør beskrive fordelingsnøkkel og felles drifts- og vedlikeholdsplikt. Da er man godt rustet når ledningsnettet akutt må utbedres. Det kan også være lurt å definere grensen mellom privat stikkledning og privat fellesledning i en slik avtale.
Fra 1.1.2020 overtok Bergen kommune eierskapet til stikkledningene i offentlig bilvei. Dette vil si at kommunen er ansvarlig for reparasjon og vedlikehold av den delen av ledningen som ligger i traffikert del av offentlig bilvei; selve kjørebanen. For resten av ledningen inn til huset, er eieren av eiendommen selv ansvarlig for vann og avløpsrørene.
Kommunen ønsker å ha bedre tilsyn med stikkledningene slik at vi raskere kan reparere feil, særlig vannlekkasjer for å redusere vannforbruket. I tillegg minsker vi også faren for forurensing til natur og miljø.
Det er dyrt, krevende og komplisert å ta ansvar for å reparere stikkledninger under veien. Infrastruktur for fiber, strøm, samt bossug og gjerne rør for fjernvarme og kjøling kan forekomme i en og samme gate. Det er ikke lett å få fikset det røret som ligger lengst ned i bakken og vi mener kommunen er best rigget til å utføre denne jobben.
Overtakelsen gjelder kun dersom du eier stikkledning i offentlig vei i dag.
Veldig lite. Overtagelsen av stikkledningene vil kun være en bekymring mindre for huseier.
Dersom du av en eller annen grunn fortsatt ønsker å eie stikkledningen under offentlig bilvei, og med det sitte med alt ansvaret for vedlikehold og eventuelle reparasjoner selv, kan du reservere deg mot at kommunen overtar.