To seniorer i klatreveggen.
SPREKE: Espen Stokmo (59) og Roy Antonsen (65) trives på seniorklatring på klatresenteret Høyt under taket på Kokstad. – Dette er veldig gøy! Du trenger ikke ha noen form for klatreerfaring på forhånd. Bli med du også, oppfordrer de to herrene.
Bilde: Nina Johnsen

Frisk og rask? Det er nå det er smart å planlegge

De beste grepene for alderdommen tar du når du har god helse og mye energi.

Dagens seniorer er sprekere i både kropp og hode enn de foregående generasjoner. Denne teksten er nettopp for deg som føler du er for ung og sprek til å tenke på deg selv som en senior ennå. Vi håper at du fortsetter å suse nedover alpinbakkene, gå på de lange fjellturene, lære deg nye språk, dra på konserter, trene på treningsstudio eller være i full jobb. 

Samtidig som du lever et aktivt liv er det lurt å bruke litt tid og energi på å planlegge hvordan du ønsker å leve når du begynner å merke aldringsprosessen mer på kroppen. 

Ny hverdag

 Det er lurt å planlegge pensjonisttilværelsen din før du slutter i jobb. Noen velger å trappe gradvis ned i en periode, mens andre går i full jobb frem til dagen før de blir pensjonist. Det vil uansett bli en stor overgang for deg, og du vil få betydelig mer tid til rådighet sammenlignet med årene i arbeidslivet. Skal du trives best mulig som pensjonist, bør du legge en plan for hvordan du skal bruke tiden din i årene fremover.  

Mange som slutter i arbeidslivet kan oppleve at de savner fellesskapet med gode kollegaer og mestringsfølelsen i arbeidet de har utført. Å bli frivillig erstatter mye av det som faller bort når du slutter i jobb. Da kan du få dekket behovet for å være sosial og du gjør samtidig noe nyttig for både enkeltmennesker og samfunnet. Har du lyst til å gjøre en forskjell i livet til en annen senior? Da kan du bli frivillig i eldreomsorgen

Når du nærmer deg seniortiden er det også viktig at du opprettholder kontakt med familie, venner og bekjente. Du bør delta aktivt i sosiale fellesskap. Hvis du har lite nettverk, kan det være lurt å oppsøke steder der du kan bli bedre kjent med andre. Ønsker du tips til ulike aktiviteter og møteplasser? Se oversikt for din bydel med tips til aktiviteter i regi av kommunen og lokalt kultur- og organisasjonsliv.   

Bosituasjon 

Når seniortilværelsen nærmer seg, bør du ta stilling til om hjemmet ditt er godt nok tilpasset alderdommen. Du kan blant annet tenke over følgende spørsmål:  

  • Hvordan kan og bør jeg tilrettelegge boligen min, slik at den møter behovene mine i fremtiden?  
  • Hvor og hvordan ønsker jeg å bo når jeg blir eldre?  
  • Hvilke tjenester, tilbud og aktiviteter har jeg behov for i nabolaget?  
  • Hva slags hjelp har jeg behov for dersom helsen min blir svekket?  
  • Hvordan blir økonomien min når jeg blir pensjonist?  
  • Har boligen min behov for vedlikehold? Hvordan skal jeg løse dette både praktisk og økonomisk? 

Les mer om hvordan du kan planlegge alderdommen

Ønsker du å sikre at du kan bo i hjemmet ditt lengst mulig i alderdommen? Da er det flere enkle grep du selv kan vurdere allerede nå, blant annet for å redusere risikoen for fall i fremtiden og for å styrke brannsikkerheten i boligen din. Les egen sjekkliste for å se om din bolig er seniorvennlig

Økonomi 

Før du går av med pensjon, bør du i god tid på forhånd legge en plan for hvordan økonomien din blir når du slutter i jobb. På NAV sine nettsider får du informasjon om hvordan du får oversikt over din fremtidige pensjon

Kosthold  

Når du slutter i jobb, vil rutinene i hverdagen endre seg. Da kan det være lett å glemme de faste måltidene. Du har for eksempel fremdeles behov for lunsj, selv om du ikke skal møte kollegaene dine rundt pausebordet eller i kantinen på jobben. Prøv å opprettholde en struktur i hverdagen, der du spiser måltidene til noenlunde samme tidspunkt som du har gjort når du har vært på jobb.  

Ønsker du tips til hvordan du kan sikre et sunt og variert kosthold i seniortilværelsen?  

Les mer i artiklene:  

Velferdsteknologi 

Bruk gjerne litt tid allerede nå til å sette deg inn i hva som finnes av teknologiske hjelpemidler. Får du behov for helse- og omsorgstjenester senere i livet, kan teknologien gi deg større mulighet til å både styre og ikke minst mestre mer av din egen hverdag.  

Velferdsteknologi gjør at seniorer som har behov for hjelp og støtte, kan beholde frihet og en aktiv livsstil. Samtidig skaper det trygghet for både deg selv og dine pårørende. 

Les mer i artiklene: 

Fremtidsfullmakt 

Ønsker du å bestemme hvem som skal ivareta deg og dine interesser, dersom du en dag ikke er i stand til å gjøre dette selv lenger? Da bør du opprette en fremtidsfullmakt. Den kan både være et alternativ og et supplement til å få oppnevnt en verge. Les mer om hvordan du går frem for å opprette en fremtidsfullmakt på Statsforvalteren sine nettsider.  

TILBAKE TIL FORSIDE SENIORGUIDE