Ulsholtsveien 31

Førstehjemsboliger utesituasjon amfi
Bilde: Are Carlsen

Idéen bak dette klimanøytrale boligprosjektet er å legge til rette for rimelige førstehjemsboliger for unge og nyetablerte. Selv om leilighetene er små, er det er lagt stor vekt på aktive og sosiale uterom ved at alle boenhetene har innganger til et stort, felles hageanlegg.

Vær bevisst omgivelsene

De nye boligene er plassert på den bratteste delen av tomten mot vest som tidligere hadde liten opplevelsesverdi. Den gamle hagen ble en fellespark som frigjør den mest solrike og attraktive delen av tomten til lek og opphold. Hageanlegget er en del av et større sammenhengende grøntområde. En rekke med boder mot nord skjermer for kald nordavind.

Førstehjemsboliger sett fra avstand - grønn plen foran
Bilde: Geir Anders Rybakken Ørslien

Bygg i tett kontakt med terrenget

Boligene er plassert i tett kontakt med eksisterende terreng. Bygningsvolumene er oppdelte og tilpasset tomten, og utearealene er lagt på ulike nivåer. Eksisterende fjellknauser er godt integrert i utearealene.

Førstehjemsboliger - Detalj ved inngangsparti. Trapp møter terreng
Bilde: Camilla Jensen

Bruk kulturminner aktivt som historiefortellende og identitetsskapende elementer i bydelen

På eiendommen Kirkehøy drev Metodistkirken barnehjem og barnehage. Bygget er bevart og ombygget til leiligheter og fellesarealer i første etasje som et supplement til de to andre nye bygningsvolumene. Husets hage er videreutviklet til felles uteareal.

Førstehjemsboliger - Det eksisterende restaurerte bygget
Bilde: T. Lauluten

Utvis omsorg for utformingen av byggets første etasje

Identitetsskapende inngangspartier markert med ulike farger er lagt til en felles samlende indre «gate» slik at man kan møtes og oppholde seg der. Et vegetasjonsfelt inntil fasaden skaper tilstrekkelig avstand fra vinduene og den private sonen. 

Førstehjemsboliger - inngangssituasjon
Bilde: Are Carlsen

Skap møteplasser

I det opprinnelige hovedhuset er det etablert fellesarealer i første etasje med et raust sitteamfi rett ved gangveien hvor folk møtes.

Ved hovedadkomsten er det bygget et verksted for blant annet sykkelreparasjon som også er med på å invitere inn i felleskapet.

Førstehjemsboliger. Mennesker som sitter på amfi/trapp foran rehabilitert bygning
Bilde: Are Carlsen

Ha fokus på kantsoner

I dette prosjektet er det lagt særlig vekt på utforming av byggets inngangssoner. Dette skaper gode møteplasser og attraktive grønne oppholdssoner som stimulerer til møter mellom beboerne. Kantsonene beriker rommet mellom de private boligene og uterommet. Vegetasjonen er plassert helt inntil byggene, og danner en fin grønn omramming av disse. Trapper, kanter og amfi legger til rette for opphold.

Førstehjemsboliger -trapp ved inngangssituasjon
Bilde: Are Carlsen

Planlegg områder med tydelige og ambisiøse strategier for å minimere energi- og ressursbruk

Dette er et FutureBuilt-prosjekt som ble prosjektert etter kriteriet om minst 50 prosent reduksjon av klimagassutslipp. Klimagassregnskapet dekker transport av materialer, drift, stasjonær energi og materialbruk. Nybygget har passivhusstandard, og energiforsyningen kommer blant annet fra solceller.

Førstehjemsboliger - skråfoto av husrekken
Bilde: T. Lauluten

Tilpass til et klima i endring gjennom å styrke blågrønne løsninger

I hagen er det lagt til rette for dyrking. Det meste i hagen kan spises. Her dyrkes det jordbær, urter, rabarbra, bærbusker og frukttrær. Artsrikdommen er mangedoblet. De store grønne arealene absorberer også alt regnvannet.

Nærbilde av vegetasjon
Bilde: Ragnhild Momrak. Dronninga landskap

Skap gode romlige sammenhenger

Mulighet til å sitte ved store vindusflater og overlys og nisjer i trapperom skaper fine romopplevelser. Bruk av tre innvendig gir et behagelig inneklima. Samlet gir disse arkitektoniske virkemidlene et bomiljø som appellerer til opphold og samvær. Leilighetene er arealeffektive, men oppleves som romslige behagelige hjem.

Førstehjemsboliger - bilde innefra trapperommet. Mennesker som sitter
Bilde: Are Carlsen