Vindmøllebakken

Vindmøllebakken amfi
Bilde: Minna Soujoki

Dette boligprosjektet i Stavanger er utviklet etter modellen «Gaining by sharing». Et viktig bærekraftsmål var å redusere arealbruken gjennom deling. Som tillegg til private boareal deler beboerne flere fellesarealer med ulike funksjoner. I bunn av modellen ligger et krav om bærekraft i alle aspekter av det å bo: miljømessig, sosialt, økonomisk og arkitektonisk.

Frem alternative boformer

Sambruk av arealer skaper nye arenaer for samhandling, felleskap og tilhørighet. Fellesrommene bidrar til et sosialt og lettere liv og gir tilgang til et rikt spekter av bruksrom. Fellesarealene inkluderer blant annet allrom med kjøkken, amfi i et innendørs gårdsrom, verksteder, vaskerom, bibliotek, gjestehybel, takterrasse, utendørs gårdsrom, veksthus, og lekeplass.

Vindmøllebakken langbord
Bilde: Minna Soujoki

Skap varierte boligtyper

Vindmøllebakken består av ulike typer leiligheter med forskjellige størrelser. Dette gir rom for ulike beboergrupper i bofellesskapet. Ved å åpne for et mangfold av sosiale og fysiske løsninger fremmer det alternative boformer. Det å dele og bo sammen med mennesker i ulik alder og livssituasjon oppleves som en gevinst. Bygget gir alle mulighet til å være aktive og engasjerte deltagere i felleskapet. Fellesrom og leiligheter ble utformet med beboermedvirkning lenge før byggestart.

Vindmøllebakken - tre mennesker ved høvelbenk
Bilde: Minna Soujoki

Utform bebyggelsen i en skala som er tilpasset omgivelsene i høyde og volum.

Vindmøllebakken er en del av en større kvartals/bydelsutvikling og bygningene er holdt i en skala som er tilpasset omgivelsene i høyde og volum, hvor anlegget trapper seg ned mot småhusbebyggelsen.

Utgangspunktet var et eldre industriområde og fokus på gjenbruk og å beholde historiske elementer, bygge på eksisterende kvaliteter og fargebruk var viktig i utviklingen av Vindmøllebakken.

Vindmøllebakken - oversiktsbilde
Bilde: Jiri Havran

Stimuler alle sanser

Alle leilighetene i Vindmøllebakken har utsikt til omgivelsene gjennom gode vinduer. Både leilighetene og fellesarealene er bygget med størst mulig bruk av tre og miljøvennlige materialer i alle overflater. Flere av dagens beboere sier at luftkvaliteten og den gode følelsen av tre var utslagsgivende for at de ønsket å flytte inn i Vindmøllebakken. Treverk er lunt å ta på og lukter godt, er positivt for inneklima og lyddemping, og gir en hjemmekoselig og sanselig følelse.

Vindmøllebakken. Interiørbilde. Bruk av tre og store vinduer slipper mye lys inn
Bilde: Stian Dirdal

Tilrettelegg for likeverdighet

Vindmøllebakken er et levende bomiljø med en blandet alderssammensetning. Boligene er innrettet for alle aldersgrupper, og sammen med uteområdene legges det til rette for at man kan ha et aktivt liv så lenge som mulig. Dette er sosialt bærekraftig. 

Vindmøllebakken fra cafe
Bilde: Sindre Ellingsen

Skap møteplasser

Bofellesskap legger til rette for gode naturlige sosiale møteplasser for beboerne. De store fellesarealene kan bidra til bedre livskvalitet for de som bor der, ved å øke tryggheten og redusere ensomheten.

Vindmøllebakken - mennesker samlet i fellesamfi
Bilde: Minna Soujoki

Tilpass prosjektet til et klima i endring gjennom å styrke blågrønne løsninger

De trappede grønne takene er tekket med sedum. Diffusjonsåpne, pre-fabrikkerte treelementer med hampisolasjon og den 6 cm tykke massivtreplaten er synlig inne i alle leiligheter og fellesarealer.

Målet med Vindmøllebakken er å minske CO2-avtrykket gjennom å redusere boarealet per person og ved å bruke miljøvennlige materialer. I tillegg tilrettelegger prosjektet for deling, slik at forbruket av produkter og tjenester kan reduseres. 

På taket har beboerne tilgang til en vintergrønn hage der både planter og felleskap kan dyrkes.

 

Vindmøllebakken. Grønn vinterhage innendørs på taket
Bilde: Jiri Havran