Markeveien kontorbygg

Markeveien 1b
Bilde: Øystein Klakegg

Markeveien 1b er det eldste bygget rundt Torgallmenningen, og et av få bygg som overlevde bybrannen i 1916. Bygget er restaurert og er nå et teknologisk avansert lavenergibygg samtidig som fasadene er tilbakeførte.

Bruk kulturminner aktivt som historiefortellende og identitetsskapende elementer i bydelen

Bygget fremstår med gode kvaliteter for byggets brukere og byen rundt, der vakker historisk arkitektur i Bergen er løftet frem. Ved å 3-D scanne hele bygningsmassen fant man blant annet 12% mer brukbart areal som nå er blitt åpnet opp med vinduer mot gårdsrommet. Som resultat av dette er bygget blitt mer inviterende og gjort mer arealeffektivt. På denne måten synliggjør prosjektet at det kan være mer lønnsomt å ta vare på eksisterende bygningsmasse  enn å bygge nytt.  

Fasadens særpreg og  utforming er tilbakeført til utgangspunktet der blant byggets originaldører som hadde ligget bortgjemt siden 1985 er satt inn igjen.

Byggets fasade med tilbakeførte originaldører
Bilde: Arkitekturfoto ved Alex Coppo

Skap gode romlige sammenhenger

I gangsonene har man hentet frem den gamle terrazzoen på gulvene som trolig er fra 1916. I byggeprosessen ble det også avdekket en skjult skatt  i form av en forseggjort brosteinsbelagt innkjørsel til bygget, og denne kan sees gjennom et glassgulv i ett av møterommene i  byggets 1. etasje. 

Byggets opprinnelige kvaliteter i form av generøse etasjehøyder og romlige sammenhenger er hentet frem igjen. Nye vinduer fra gårdsplassen  bringer lys innover i bygget til møterom. Disse har også  vindusåpninger i skillevegger som bringer lyset videre inn i korridorene og gir gode romlige kvaliteter med nye siktakser.

Korridor med terrazzogulv, vegger i trespiler og vinduer
Bilde: Arkitekturfoto ved Alex Coppo

Prioriter gjenbruk av eksisterende bygg og materialer

Når man entrer bygget, kommer man inn i en raus sosial arena hvor gjenbruk og bærekraft har stått i fokus.

Kubbegulvet er laget av stenderverk fra flere riveprosjekter, og er industrielt videreutviklet til et vakkert gulv med lavt klimagassfotavtrykk.  Dette er Norges første store produksjon av oppsirkulert kubbegulv fra «VILL opp», og er et nasjonalt foregangsprosjekt som viser vei. 

Mange mindre restpartier av fliser som ellers ville vært vanskelig å utnytte har fått nytt liv rundt i bygget. Benkeplater er av utgått sortiment og lamper og spilevegger er blant annet hentet fra andre bygg i området, og har fått nytt liv i lokalene. Prosjektet har også 95% om- og gjenbruk av møbler.

Sosial sone i ankomsthall med kubbegulv
Bilde: Arkitekturfoto ved Alex Coppo

Planlegg områder med tydelige og ambisiøse strategier for å minimere energi- og ressursbruk

I prosjektet er det arbeidet mye med energieffektivisering, etterisolering, utskifting av vinduer, sensorstyring og luftkvalitet for å sikre både et driftsvennlig bygg og et godt sted å jobbe. Dette har resultert i at bygget er sertifisert Breeam Very Good, samt at energimerket er løftet fra F til mørkegrønn B som tilsvarer lavenergistandard. 

Fra utsiden av bygget sett fra gårdsrommet
Bilde: Arkitekturfoto ved Alex Coppo