Illustrasjon av botiltaket som planlegges på Lonemarka
Illustrasjon av botiltaket som planlegges på Lonemarka
Bilde: Henning Larsen AS

Lonemarka - nytt botiltak

Etter brannen på Lonemarka den 7. august 2021 planlegger kommunen et nytt botiltak på samme adresse med åtte leiligheter og personalbase. Nabovarsel er sendt ut og kommunen har nå sendt rammesøknad.

Bergen kommune planlegger et nytt botiltak på Lonemarka. Botiltaket skal gi en god og trygg bolig for beboerne og samtidig ivareta godt samarbeid med naboer og nærmiljø. 

Det nye botiltaket planlegges med 8 leiligheter og personalbase. Målgruppen for botiltaket er vanskeligstilte over 20 år med rusrelaterte utfordringer som trenger oppfølging. 

Bestiller av boligene er Bergen kommune v/Byrådsavdeling for barnevern, sosiale tjenester og mangfold (BBSM). Etat for boligforvaltning vil være huseier og Sosiale botjenester vil gi fremtidige beboere oppfølgingstjenester. Etat for utbygging (EFU) står for gjennomføringen av prosjektet. 

Status i saken

Det er avklart med Plan- og bygningsetaten at saken kan prøves som en byggesak. Det har blitt sendt ut nabovarsel med merknadsfrist 15. desember 2023. Kommunen informerte også om prosjektet til Lone skule FAU i uke 49. Rammesøknad ble sendt den 2. februar 2024.

Lenke til saksinnsyn er her. Estimert fremdrift er: 

  •  Nabovarsel og innsendelse av søknad om rammetillatelse  vinter 2023
  • 12 + 4 ukers saksbehandlingstid
  • Eventuelt godkjent rammetillatelse vår 2024
  • Oppstart på byggeplass høst 2024
  • Estimert byggetid på 18 måneder
  • Ferdigstilt bygg og gradvis innflytting 4. kvartal 2026

Det ble avholdt et informasjonsmøte i juni 2023. Presentasjonen som ble gitt i møtet er her: 

Litt historikk, første møte med nærmiljøet

Kommunen bruker tidligere erfaringer i planleggingen av boligene  og ønsker innspill fra nærmiljøet. Den 30. august ble det derfor avholdt et møte for naboer, næringsdrivende og andre interessenter i nærmiljøet. Her informerte kommunen om foreløpige planer for nytt bygg, bemanning og oppfølging av beboerne. 

Etter presentasjonen til kommunen fikk vi innspill fra nærmiljøet, både om uønskede hendelser ved forrige botiltak, bekymringer ved etablering av nytt botiltak og noen innspill knyttet til utforming av nytt bygg. 

Vest politidistrikt deltok også i møtet og påpekte at de hadde merket seg flere  positive tiltak ved det nye boligprosjektet: færre beboere, adgangsregulering ved hovedinngangen, bemanning både med miljøterapeuter og døgnbemannet vakttjeneste. Ved andre botilbud for personer med rusutfordringer har tilstedeværelse  av ansatte og adgangsregulering vist seg å være effektfulle tiltak på ro og orden. 

I møtet fikk politiet også spørsmål om prioriteringer av utrykning ved henvendelser fra publikum. Dette ble besvart med at Operasjonssentralen tar imot alle henvendelser og prioriterer utfra alvorlighetsgrad og kapasitet. 

Presentasjonen som ble delt i møtet er nedenfor.