Hver boligseksjon må være en godkjent boenhet iht. til plan- og bygningsloven
Det første du må sjekke når du skal sende inn en søknad om seksjonering, er at alle boenhetene er godkjente boenheter etter plan- og bygningsloven. Antall boligseksjoner må være likt som antall godkjente boenheter, og dette må kunne dokumenteres. Det betyr at hvis det f.eks. er det fire godkjente boenheter i bygningen, må det også være fire seksjoner. Hvis du ikke kan dokumentere dette, vil det bli gitt avslag på søknaden om seksjonering. Det er du som skal sende inn dokumentasjon på at alle boenhetene er lovlig etablert. Som regel vil slik dokumentasjon komme frem av tillatelse etter plan- og bygningsloven, og som eier av eiendommen vil du finne dette i det digitale byggesaksarkivet: se https://www.bergen.kommune.no/minside eller du kan kontakte innsyn.byggesak@bergen.kommune.no. Dersom du ikke finner tilstrekkelig dokumentasjon i byggesaksarkivet, kan også andre dokument være med på å sannsynliggjøre at boenhetene er godkjent. Vi anbefaler da først og fremst om å ta kontakt med Bergen Byarkiv. På denne siden er det i tillegg god informasjon om hvor du kan finne opplysninger om eldre hus: Bergen kommune - Finne opplysninger om eldre hus på egenhånd. Dersom det viser seg at boenhetene ikke er godkjente, må du søke om godkjenning av boenhetene hos byggesaksavdelingen før du søker om seksjonering. Du kan sende inn søknad om seksjonering når du har fått rammetillatelse.
Er det gjort søknadspliktig ombygging?
Hva skal du gjøre hvis du finner ut at boenhetene er godkjent, men at det er gjort ombygging/endring som er søknadspliktige slik at godkjente byggesakstegninger ikke er like som dagens situasjon? Vi anbefaler sterkt å søke til byggesaksavdelingen om å få godkjent endringene før du sender inn søknaden om seksjonering. Du kan så sende inn søknaden om seksjonering når du har fått rammetillatelse i byggesaken. Hvis seksjoneringstegningene er like som byggesakstegningene, blir saksbehandlingen i de fleste tilfeller forenklet og går derfor raskere. I tillegg slipper du å risikere at vi må avslå søknaden på grunn av ulikhetene, eller at vi sender inn bekymringsmelding til tilsynsavdelingen (seksjon for juss og tilsyn) om de søknadspliktige forholdene.
Areal som må være fellesareal
Arealer som er nødvendig for andre å ha tilgang til, må være fellesarealer. Eksempler på arealer som må være fellesareal: felles adkomstarealer, trappehus, heis, søppelrom, hovedstoppekran m.m. Stoppekraner, varmtvannsberedere og sikringsskap til hver enkelt leilighet, må enten ligge på fellesareal eller inne i den enkelte seksjon. Fellesfunksjoner som ikke er i daglig bruk, bør også plasseres på fellesareal, som for eksempel hovedinntak for strøm med hovedbryter m.m. Dersom slike fellesfunksjoner som ikke er i daglig bruk ikke er plassert på fellesareal, må det lages regler for tilkomst i vedtektene. Sameiet bør da registreres i Brønnøysund slik at bestemmelsene i vedtektene får rettsvern.
Andre kriterier og vilkår
Det er også flere andre kriterier og vilkår til en seksjoneringssøknad. De fleste av disse er gjentatt i søknadsskjemaets pkt. 6. Pkt. 6 er til hjelp for å sjekke at viktige kriterier er oppfylt. Hvis ikke alle punktene er krysset av og oppfylt, vil ikke søknaden om seksjonering kunne godkjennes. Vi vil også opplyse om at eiendommen skal være klar for seksjonering når søknaden sendes inn til oss. Det betyr for eksempel at det ikke skal sendes inn søknad om seksjonering av eiendommer som ikke er ferdig fradelt og tinglyst, disse sakene vil bli avvist.
Dersom det er mangler i saken vil vi informere deg om dette. Vi kan ikke stille saken i bero, men dere vil få en frist for retting, normalt 1 mnd.