Bilde av Torgallmeningen
Torgallmeningen
Bilde: Andrey Andronov

ARKITEKTURBYEN BERGEN

Bergensarkitekturen har gjennom historien bidratt til byens særegne identitet. Arkitektur skal fortsette å ivareta og videreutvikle dette særpreget, både for byen som helhet og i de ulike bydelene.

I Bergen er historien tilstedeværende i form av arkitektur fra alle historiske epoker, som skaper et unikt bygningsmiljø som er både tett og mangfoldig.  Bergen er en utpreget urban by, og den selvgrodde bystrukturen fra middelalderen er fortsatt med å definere byens form. I den kompakte byveven kan ulike tiders arkitektoniske stilretninger og byplantradisjoner leses tydelig i bylandskapet, et bylandskap der også bybranner og visjonære byplangrep, enkeltstående arkitekturverk og særbergenske byrom har satt tydelige spor.

5 bilder av bygg i Bergen sentrum
Markante bygg og byrom i Bergen sentrum
Bilde: Diverse

Byens opprinnelse er Vågen, og havnen har vært en naturlig arena for kontakt med regionen og resten av Europa. Fjorden omringes av bratte fjell, som gir utsyn, oversikt og muligheter for rekreasjon. Arealbegrensningene har lagt bebyggelsen i sjøkanten og oppetter fjellsidene, en særegen bygningstradisjon som ivaretar og tilpasser seg landskapets muligheter og utfordringer. Byrommene spenner fra store allmenninger til trange smau. Allmenningene er felles offentlige rom og viktige forbindelser mellom fjord og fjell, og utgjør en særbergensk demokratisk byform.

Organiseringen av byfunksjonene gir også byen identitet. Bergen er en utpreget maritim by, en universitetsby, og en kulturby. Med lang havnefront, gode havner og en sjøfarts- og fiskerihistorie som grunnlag for byen, er Bergens sjøfront en viktig identitetsbærer for hele byen.
Universitetets  tydelige tilstedeværelse og integrering i bykjernen, gir Bergen en egenart som universitetsby å bygge videre på. Kulturbyen gjør seg også gjeldende, og manifesterer seg i bybildet gjennom en stadig styrking av kulturaksen fra KODE-muséene i Rasmus Meyers allé til USF Verftet. Dette er byens ryggrad for kulturproduksjon. Her utmerker Bergen seg med gode arkitektoniske løsninger som både ivaretar de historiske bygningene og skaper moderne og integrerte institusjoner som gir unik merverdi til byen.

Bilde av hovedsalen i Grieghallen
Hovedsalen i Grieghallen
Bilde: Foto: Ole Harald Dale

Arkitekturen har satt sitt preg også utenfor sentrum. Arna eller Åsane, Nordnes eller Fyllingsdalen, Fana eller Årstad – Bergen er sammensatt av nabolag, strøk og bydeler som alle har sin særegne identitet. Disse har sine egne bymiljøer, landskap og bebyggelsesstruktur, en lokal egenart som skal være utgangspunkt for utvikling og fortetting.

4 bilder av bygg i bydelene
Arkitekturen har satt sitt preg også utenfor sentrum.
Bilde: Diverse


I spennet mellom eksisterende særpreg og videreutvikling er det vesentlig å ha fokus på det unike i stedets eksisterende karakter, og på mulighetene stedet har for en god utvikling. Derfor fokuserer arkitektur-og byformingsstrategien på hvordan vi utvikler unike bydeler og nabolag med en rikdom av ulik karakter og kvaliteter som folk ønsker å være en del av. 
Bergen har gjennom historien brukt arkitektur bevisst for å gi kvalitet til byen. Fremragende arkitektur påvirket av internasjonale strømninger har funnet sin form i det bergenske bylandskapet og styrket byens attraktivitet og særpreg. Den såkalte city-arkitekturen, 1916-planen, Bergensskolen, boligutbyggingen i bydelene på midten av forrige århundre og byromssatsingen på 1990-tallet er alle eksempler som viser hvordan målrettet satsing på arkitektur har vært vesentlig for byens utvikling og gitt merverdi og attraktivitet. Den nye arkitekturen i Bergen skal videreføre denne stolte arkitekturarven og byplantradisjonen. Ny arkitektur skal styrke Bergens egenart, identitet og attraktivitet lokalt og internasjonalt, ved at hvert enkelt prosjekt bidrar til:

  • en  vakker og særpreget by som gir stolthet og tilhørighet
  • en inkluderende og grønn by som gir livskvalitet og bærekraft