Legionella

Her finner du råd om hvordan forebygge legionella hjemme, og en bruksanvisning på hvordan bekjempe legionellabakterier dersom noen i boligen har blitt syk av legionella.

Legionella er en bakterie som kan gi alvorlig sykdom. Bakterien lever i vann og man kan bli smittet av å puste inn infiserte vanndråper, for eksempel fra dusjen.  

Forebygging

Legionella trives og vokser i stillestående vann som holder mellom 20 og 50 °C. De mest sannsynlige smittekildene i vanlige boliger er dusjer, boblebad, luftfuktere som sprayer ut vann (altså ikke vanndamp), høytrykksspylere og sprayflasker med vann for dusjing av blomster, stryketøy, hår og lignende. Folkehelseinstituttet har veiledning om hvordan unngå vekst av legionella disse stedene på sin nettside tiltak i private hjem

De fleste sykdomstilfellene er på grunn av smitte i dusjen. Derfor anbefaler Folkehelseinstituttet at man behandler dusjen med varmtvann og klor noen ganger i året, for å forebygge at det vokser legionella der. Gjør det gjerne etter at du har vært vekkreist, når vannet i rørene har stått stille en stund. 

Hva gjør du dersom noen i boligen har blitt syk av legionella?

Dersom noen i boligen din har blitt smittet av legionella er det en risiko for at det finnes legionellabakterier i vannforsyningssystemet. Man må undersøke om det er andre steder pasienten kan ha blitt smittet, men det mest vanlige kilden er varmtvannsrørene og dusjen. 

Folkehelseinstituttet har veiledning om hvordan utrydde legionellabakterier på nettsiden om behandlingsmetoder. Som et supplement til denne har vi laget en stegvis forklaring på hvordan utrydde legionellabakterier når det er mistanke om at det kan være legionella i varmtvannssystemet. Behandlingen gjennomføres med varmebehandling og klorin. Nederst på denne siden finner du en PDF med en kort bruksanvisning som er lett å skrive ut. 

Denne behandlingen garanterer dessverre ikke at du blir kvitt legionella fra boligen. Denne bruksanvisningen vil utrydde, eller i hvert fall redusere, legionellabakterier i varmtvannssystemet. Legionella kan også finnes i kaldtvannssystemet, eller det kan komme for eksempel fra boblebad, hagespredere, høytrykksspylere eller fontener. Les mer om det på Folkehelseinstituttets nettsider. 

1. Skru opp varmtvannstemperaturen

Skru opp temperaturen i varmtvannsberederen. Temperaturen skal være så høy som mulig. Det må være over 70 grader, helst over 80 grader.

2. Finn frem utstyr:

  • Bøtte, 10 liter eller større. Det går fortere om du har en bøtte til hver dusj. 
  • Klorin. Du trenger bare 2 korker (20 ml) per dusj. 
  • Hansker for å unngå klorin på hendene.
  • Termometer som kan måle over 65 grader (f.eks. steketermometer).
  • Hvis du kan skru av dekselet på dusjhodet er det en fordel. Finn eventuelt skrujern. 

3. Behandle dusjhoder og dusjslanger med klorin:

  • Demonter dusjslange og dusjhode. Dersom det er mulig, skru dekselet av dusjhodet.
  • Hvis det er belegg på dusjhodet eller inni dusjslangen, forsøk å fjerne det med for eksempel en gammel tannkost, eventuelt med litt eddik. Skyll vekk eddiken med kaldt vann. Hvis dusjhodene og dusjslangene er veldig gamle og det er mye belegg på dem kan det være greit å erstatte dem med nye. Legionella trives i belegg, og belegget gjør det vanskeligere å utrydde dem. 
  • Fyll en bøtte med kaldt vann. La det renne forsiktig, sånn at det ikke spruter. 
  • Tilsett 2 korker klorin per 10 liter vann. Bruk helst hansker. 
  • Legg dusjslange og dusjhode i bøtten. Snu på dem for å få ut alle luftbobler. 
  • La det stå i 30 minutter.
  • Bruk kaldt vann og skyll av klorvannet. 
  • Sett dusjslange og dusjhode på plass igjen.

4. Varmebehandle alle tappesteder (vasker og dusjer)

Dette skal du gjøre etter at alle dusjslanger og dusjhoder er klorbehandlet. Dette skal gjøres på alle tappesteder som er tilknyttet varmtvannsrør. Det må gjøres alle steder samtidig, slik at det ikke er noen stillestående lommer med varmtvann noe sted. 

Det skal ikke være høyt trykk på vannet, det skal bare renne nok til at rørene blir varmet opp. Ellers kan det komme vannsprut som kan være smittefarlig, og du kan gå tom for varmtvann før behandlingen er ferdig.

  • Sjekk at temperaturen i varmtvannstanken er minimum over 70 grader.
  • Åpne vinduer og skru på avtrekksvifter for å lufte ut vanndamp. Dette er for å forebygge fuktskader, vanndampen er ikke smittefarlig.
  • Still kranen på det varmeste. Skru på varmtvannet og la det renne forsiktig. 
  • Når det har rent en stund bør du måle temperaturen på vannet på alle tappesteder. Det skal være 70 grader eller mer, helst 80 grader. 
  • Tappestedene bør renne med varmt vann i 30 minutter, samtidig. 

Nyere boliger har skoldesperrer, slik at vannet ut fra kranene aldri blir mer enn 55 grader. Vannet inni selve rørene blir varmere, nesten like varmt som vannet i varmtvannsberederen. Hvis det er skoldesperrer vil legionella inni rørene sannsynligvis bli utryddet, men ikke nødvendigvis eventuelle legionellabakterier som kan finnes i kranen/armaturet. Du kan heller ikke måle om vannet faktisk er varmt nok. 

Vurder å sjekke at behandlingen har virket

Dersom det er sannsynlig at noen er smittet av legionella fra varmtvannssystemet anbefaler vi at det tas prøver 2 uker etter behandlingen, i hvert fall dersom det er personer i boligen som har økt risiko for sykdom. Dette er fordi noen legionellabakterier kan ha overlevd behandlingen, og etter en stund kan disse formere seg. 

Ta kontakt med et firma som er akkreditert for legionellaanalyser. Det trenger ikke være et firma i Bergen, for prøvene må uansett sendes til laboratorium et annet sted. Firmaet vil gi veiledning og sende deg utstyr for å ta prøver (vannflasker og svaberpinner). 

Vi anbefaler på generelt grunnlag at du tar både vannprøver og svaberprøver, både nær varmekilden og lengre fra varmekilden. Prøvene bør analyseres for Legionella spp med dyrkningsmetode. 

Hvis prøvesvarene viser at det fortsatt er legionellabakterier i systemet finnes det flere metoder for å utrydde dem kjemisk, se Folkehelseinstituttets nettside om behandlingsmetoder. Ta kontakt med flere firma for å få anbud. 

Kan vannet brukes før det er behandlet?

Dersom noen har blitt syk av legionella og sannsynligvis er smittet i boligen råder vi dere til å ikke dusje før behandling er gjennomført. De fleste som blir smittet har nedsatt immunforsvar, men alle har en viss risiko for å bli smittet. 

Det er normalt ikke farlig å drikke vannet, med mindre du har nedsatt immunforsvar og pleier å få vannet i vrangstrupen. Selv da er risikoen for å bli smittet liten. 

Du kan bruke vannet til matlaging. Vanndamp er ikke smittefarlig. 

Du kan bruke vaskemaskiner og oppvaskmaskiner som normalt, og de trenger ikke behandling. Disse maskinene er kun tilknyttet kaldtvannsrør.