FORMINGSVEILEDER

illustrasjon av forside for formingsveileder, reguleringsplan felt 8-10 Mindemyren
Det er laget formingsveileder for Delfelt S8-10 Mindemyren- Bergen Meieri , der det planlegges et nytt urbant nabolag med rundt 600 nye leiligheter.
Bilde: Mad Arkitekter

Hvordan sikre arkitektonisk kvalitet og helhetlig utforming i store planområder? En formingsveileder kan være et nyttig planverktøy. Her finner du råd fra Byarkitekten om hva en formingsveileder bør inneholde.

Hva er en formingsveileder?

En formingsveileder- eller designhåndbok- er et plandokument som utarbeides i forbindelse med områdeplaner eller store reguleringsplaner, for å gi rammer for variert arkitektur innenfor en helhetlig arkitektonisk karakter for transformasjonsområder.

Den består av et sett med prinsippløsninger eller spilleregler for utforming av bebyggelse og byrom. Disse er spesifikke for den enkelte planen. Formingsveilederen skal brukes som referansedokument for utbygger, formgivere og saksbehandlere ved byggesaksbehandling innenfor planområdet.

 

Bilde av side fra designhåndbok for Flotmyr område i Haugesund.
Prinsipp for oppbygging av kvartaler angitt i designhåndboken for Flotmyr i Haugesund. Designhåndboken gir kvalitative og overordnede foringer for a sikre at en helhetlig bærekraftig utvikling ivaretas gjennom hele utviklingen av omradet og på tvers av de enkelte utbyggingsetapper.
Bilde: Haugesund kommune/ STWWT Architects

Hvorfor utarbeide en formingsveileder?

Det er ofte en utfordring å sikre en helhetskarakter og arkitektoniske kvaliteter i reguleringsplaner. Dette gjelder særlig i transformasjonsområder som skal utvikles over lang tid av flere ulike utbyggere og ulike arkitekter. 

Standardbestemmelser om høy arkitektonisk kvalitet viser seg ofte å være for generelle, og gir ikke noen tydelige retninger for hvilke kvaliteter man ønsker. Stramme planbestemmelser kan gå på bekostning av variasjon, kreative løsninger og fleksibilitet i byggesaksfasen.

Bergen kommunes Arkitektur- og byformingsstrategi fremmer derfor bruk av formingsveileder som planverktøy i områdeplaner og store reguleringsplaner. Hensikten er at enkelte bygg og byrom utformes i tråd med en grunnleggende idé for områdets arkitektoniske karakter. 

Foto av fasaden mot kaali Slusseholmen i Køpenhavn
I området Sluseholmen i Sydhavnen, Køpenhavn er hver bygningsfasade i kvartalet utformet av ulike arkitekter, som fikk stor frihet innen tydelige rammer angitt av formingsveilederen.
Bilde: Lars Just

Prinsippløsninger - ikke detaljløsninger

Formingsveilederen skal angi en rekke prinsippløsninger for typiske situasjoner for utformingen av bebyggelse og byrom som samlet vil bidra til et godt samspill mellom ulike elementer.

For bebyggelsen kan det for eksempel være hvordan bebyggelsen møter bakken og avsluttes mot himmelen, hvordan det angis en rytme i fasadene basert på en ønsket gate/byromskarakter, plassering av inngangspartier, hvordan hjørner i kvartaler utformes, eller en presentert farge- og materialpalett. 

Prinsipper for utforming av utearealer skal være basert på  gate/byromskarakter og ønsket bruk/aktivitetsnivå. Det kan for eksempel være å angi ulike møter med vannet, type og rytme i vegetasjon,  bygulvets utforming og belegg, type møblering, prinsipp for terrengbehandling og murer.

Det er viktig at prinsippløsninger gir et spillerom for ulike detaljløsninger og arkitektonisk utrykk for de enkelte bygg og byrom i planområdet.

Tegning som viser prinsipp for utforming av svalganger
Arkitektoniske retningslinjer for Slusseholmen i Køpenhavn angir bla. prinsipper for oppbygging av svalganger mot felles rom: " Svalganger kan utføres i opp til 200cm bredde. Svalganger skal fremstå som en del av den individuelle fasadekomposisjon, og fremstå som en integrert del av fasaden".
Bilde: Arkitema

Et konsist dokument

Formingsveilederen bør være så kort som mulig, og hvert prinsipp/tema anbefales presentert på en side eller dobbeltside slik at dokumentet blir oversiktlig. 

Det er viktig å angi intensjonen bak et prinsipp, og være tydelig på hva man skal oppnå. På denne måten kan man vurdere andre løsninger i byggesaksbehandlingen om intensjonen ivaretas like godt som ved angitt prinsipp. I tillegg skal hvert prinsipp kobles til relevante planbestemmelser slik at det er tydelig hvor disse gjelder.

Hovedvekten skal være på selvforklarende diagrammer og prinsipptegninger. Prinsippsnitt, prinsipplaner eller 3D diagrammer er å foretrekke. Gode og relevante inspirasjonsbilder er også viktig som supplement til prinsipptegninger. Teksten bør være kort, klar (punktvis) og supplere tegningene og inspirasjonsbilder der det er behov.

Skjematisk mal for oppbygging av formingsveileder
Skjematisk mal for oppbygging av formingsveileder: For hver tema skal man angi intensjon, planbestemmelser relatert til temaet, og prinsipp for utforming illustrert med enkle tegninger, kort tekst og referansebilder
Bilde: Byarkitekten

Veilederens oppbygging

Vi anbefaler følgende dokumentstruktur:

  • Innledning: Kort om veileder og overordnet plangrep/konsept for området.
  • Del 1: Bebyggelse
  • Del 2: Byrom

Innholdet kan variere fra plan til plan, og bør avklares med saksbehandleren i de enkelte plansaker som del av planprosessen.  

Veilederen skal ikke gjenta innholdet i planbeskrivelsen eller planbestemmelsene, men supplerer disse med prinsippløsninger der planbestemmelsene og plankartet gir et spillerom for ulike løsninger.

Tegning som viser byplangrep for felt S8-10 på Mindemyren
Overordnete plangrepet for felt S8-10 på Mindemyren. Den legges til grunn for planen og refereres til i formingsveilederens innledning.
Bilde: MAD Arkitekter, Smedsvig Landskapsarkitekter

DEL 1: Aktuelle temaer for utforming av bebyggelse

Det bør vurderes å utarbeide prinsipper for utformingen knyttet til følgende temaer:

  • Kvartaloppbygging/ hjørner i kvartaler
  • Plassering av funksjoner/programmering
  • Kantsoner- overgangssone privat/offentlig
  • Første etasje/inngangspartier
  • Gesims og takutforming
  • Fasadeoppdeling/ voluminndeling
  • Balkonger og terrasser
  • Materiale og farger

Listen er ikke uttømmende og må tilpasses i hver enkelt plan. Det kan være aktuelt å utarbeide egne prinsipper for enkelte bygg/ funksjoner/bygningstyper eller delområder.

Tegning som viser Prinsippsnitt for utforming av kantsone mellom bolig og offentlig byrom.
Eksempel på prinsippsnitt for utforming av kantsone mellom bolig og offentlig byrom. Kilde: Formingsveileder for felt S8-10 på Mindemyren.
Bilde: MAD Arkitekter, Smedsvig Landskapsarkitekter

DEL 2: Aktuelle temaer for utforming av byrom

Byromsdelen gjelder både offentlige og private byrom og gater i området. Det bør utarbeides overordnete prinsipper som gjelder for hele området, og prinsipper som er spesifikke for de enkelte byrom og gater.

Prinsippene for utforming skal være basert på helhetlige integrerte løsninger som oppfordrer til sambruk. Følgende temaer skal sees i sammenheng i hvert enkelt byrom:

  • Programmering av byrom og gater/ Soner for ulikt innhold og ulike funksjoner
  • Terrengbehandling 
  • Materialbruk, vegetasjon og blågrønneløsninger
  • Møblering og belysning
  • Universell utforming / Veifinning Les råd om veifinning 

Listen er ikke uttømmende og må tilpasses i hver enkelt plan. Byromsdel i formingsveileder legges til grunn for byromsplan/ utomhusplan som utarbeides i forbindelse med rammesøknader.

Tegning som viser prinsipp for utforming av møtet mellom offentlig park og vann
Eksempel på prinsipp for utforming av møtet mellom offentlig park og vann. Kilde: Utkast til formingsveileder for felt S16-17 på Mindemyren.
Bilde: Henning Larsen, Rambøll. LINK Arkitektur

Hvordan forankre formingsveilederen i planbestemmelser?

Formingsveilederen skal  gis juridisk virkning gjennom henvisning i bestemmelsene. Her er eksempler på formuleringer av planbestemmelser knyttet til formingsveileder:

§ X.X Estetisk utforming. § X.X.1 Alle bygg og utomhusanlegg skal ha høy kvalitet i formgiving og materialbruk. Formingsveilederen skal legges til grunn ved byggesaksbehandling innenfor planområdet. Enkelte elementer er gjort juridisk bindende gjennom disse bestemmelsene.

§ X.X Dokumentasjonskrav og særskilt underlag til
byggesaksbehandlingen. § X.X.1 Formingsveileder: Ved søknad om rammetillatelse skal det dokumenteres at utformingsprinsipper gitt i formingsveileder er fulgt opp. Andre løsninger kan godkjennes ved byggesaksbehandlingen dersom disse vurderes som minst like gode.

Se eksempel på planbestemmelser for detaljreguleringsplan under arbeid for Nyhaugveien (dok nr. 10- ) lenke her

diagram
For å fungere som referansedokument ved byggesaksbehandling bør formingsveilederen være forankret i planbestemmelsene, og være i samsvar med planbeskrivelse, illustrasjonsplan og illustrasjonshefte.
Bilde: Byarkiteken

Eksempler på formingsveiledere i Bergen

  • Bergensmeierien felt S8-10 Mindemyren. Detaljreguleringsplan vedtatt 2022. dok nr.5   lenke her
  • Nøstegaten. Detaljreguleringsplan vedtatt 2023. Se formingsprinsipper i illustrasjonshefte dok nr.6 lenke her
  • Marineholmen. Detaljreguleringsplan vedtatt 2023  dok nr.67 lenke her
  • Sandiksbodene. Detaljreguleringsplan vedtatt lenke her
  • Nyhaugveien - Detaljreguleringsplan under arbeid. dok nr. 10 lenke her
  • Kristiansholm. Områdeplan under arbeid lenke her
  • Mindemyren S16-17. Områdereguleringsplan under arbeid. lenke her
  • Mindemyren S19-20.  Detaljreguleringsplan under arbeid. dok nr. 85 lenker her
  • Fyllingdalen Skjenhaugane - Detaljreguleringsplan under arbeid. lenke her

 

Axonometri av bygg og landskap som viser prinsipp for utforming
Prinsipp for utforming - Nyhaugveien reguleringsplan (planen er under arbeid).
Bilde: Arkitektgruppen Cubus

Eksempler på formingsveiledere og kvalitetsprogram i Norge

  • Haugesund: Designhåndbok utarbeidet i forbindelse med Flotmyr områdeplan (Bolig- og byplanpris 2020).  lenke her
  • Hamar: Aspan Viak: Digital formingsveileder utarbeidet i forbindelse med kunnskapsgrunnlag for ny kommuneplan for Hamar kommune.  lenke her
  • Voss: Formingsveileder for Deler av Voss sentrum: lenke her
  • Ås: Kvalitetsprogram for Ås sentralområde gir føringer for arkitektur og hvordan kommunens kvalitets- og miljøambisjoner bør følges opp i detaljreguleringer . lenke her
  • Asker: Kvalitetsprogram for boligområdet Vestre Billingstad . lenke her

 

rapportforside for design håndbok som viser en planillustrasjon av området
Designhåndbok i forbindelse med områdeplanen for Flotmyr i Haugesund
Bilde: Haugesund kommune

Eksempler på formingsveiledere i utlandet

Formingsveiledere  (også kalt design håndbok, arkitektoniske retningslinjer) er ofte brukt som styringsverktøy i utlandet.  Her er et utvalgt av eksempler til inspirasjon og etterfølge:

  • København: Sluseholmen, Sydhavnen - Masterplan: Arkitema og Sjoerd Soeters, med Architectural guidelines lenke her
  • USA: Duke University Campus  - architectural guidelines lenke her
  • Canada: Saint Bruno de Montarville- architectural guidelines for sentrumsområdet lenke her
tegning av et kvartal fra formingsveileder Sluseholmen
Arkitektoniske retningslinjer for Sluseholmen i Køpenhavn angir prinsipper for oppbygging av kvartaler, bla. at hvert hus i kvartalet har sin ulike boligplanløsninger og fasadeutrykk utformet av forskjellige arkitekter.
Bilde: Arkitetema