Gå tilbake til:
Du er her:
kvitebjørnen
VAKRE TJERN: På stien passerer du flere små, vakre tjern. Dette er favoritt-tjernet.
Bilde: Ann-Kristin Loodtz

Turen over Kvitebjørnen har alt

Ruten: Stemmemyren-Munkebotn-Sandviksfjellet-Rundemanen-Fløyen. Cirka 8 km. Tidsbruk: 4,5 timer i behagelig turtempo, spisepause og små nytepauser iberegnet.

Når du går denne turen, er det som om fjellet brer ut vingene og sier: Velkommen hjem! Den er akkurat så bratt at du får mosjon, lang nok til at du kommer i flytsonen - og rett og slett utrolig vakker!

Opp "Klatremusbakken"

Jeg liker best å gå opp bak Stemmemyren og ta den bratte, steinete bakken fra Øyjordsveien til Garpetjernet; vi har døpt den "Klatremusbakken". Følg turveien til demningen i Munkebotn der det er skiltet inn til venstre. Her følger du stien oppover. Du passerer de gamle vannrennene som Sandviksguttene og Dræggehyttens venner har restaurert – før du fortsetter opp til Sandvikshytten og første sjokoladepause. Utsikt, stillhet, frisk luft.

Etter Sandvikshytten venter en bratt stigning, litt gjørmete og glatt i starten om det har regnet mye, men heldigvis er det lagt klopper. Med ett er du på byens tak, med utsikt i alle retninger. Toppen av fjellryggen heter Kvitebjørnen, her følger du vardene mot Rundemanen. Det er noen vakre små tjern langs stien som egner seg for pause, kaste stein og kanskje grilling. Mitt favoritt-tjern er knøttlite, og ligger litt i le (se hovedbildet).

Rast på Rundemanen

Cirka halvveis passerer du et vakkert skar, ved Lavet og Langediket, litt bratt ned før du går opp igjen. Og etter hvert stiger mastene på henholdsvis Rundemanen og Ulriken opp i horisonten. Da jeg var liten, spiste vi alltid ved det lille tjernet, men i dag sverger jeg til toppen av Rundemanen – helst i le av en hyttevegg. Utsikten over Bergen og Vidden, stillheten, steiner, kratt og små tjern, og den uendelige horisonten. Jeg blir aldri lei.

Etter Rundemanen går du inn på turvei igjen, og følger den behagelige nedstigningen til Fløyen, perfekt for slitne bein eller kranglete knær. Fra Fløyen kan du selvsagt gå ned, men det er grådig kjekt å ta Fløibanen og.

NB: Saken er skrevet før demningen i Munkebotn ga etter. Kommunen jobber med å rydde tilkomsten til stien snarest mulig.

kvitebjørnen
OPPSTIGNING: Etter Sandvikshytten venter en litt bratt oppstigning, før du plutselig er på byens tak.
Bilde: Ann-Kristin Loodtz
kvitebjørnen
RUNDEMANEN: Rasteplass nummer to i sikte!
Bilde: Ann-Kristin Loodtz

 

Flere artikler