Illustrasjon av testfeltene i Store Lungegårdsvannet
TESTFELT: Kartet viser de tre områdene der det i 2017 ble testet ulike typer tildekking av sjøbunnen i Store Lungegårdsvannet. Seksårskontrollen handler om testfelt 2.
Bilde: Cowi / Bergen kommune

Slik kommer livet tilbake i Store Lungegårdsvannet

Noe av sjøbunnen ble dekket til allerede i 2017. Nå har vi sjekket tilstanden på et av testfeltene.

Store Lungegårdsvannet har i løpet av høsten 2023 og vinteren 2024 fått ny sjøbunn. Arbeidet er gjort i regi av prosjektet Renere Havn Bergen. Som en del av forberedelsene til dette testet vi høsten 2017 ulike former for tildekking av den eksisterende og sterkt forurensede sjøbunnen.

Ulike typer tildekking har påvirket livet på sjøbunnen

I 2023, seks år senere, sjekket vi hvordan bløtbunnsfaunaen har etablert seg på nytt i ett av testfeltene. Bløtbunnsfaunaen består av smådyr som børstemark, krepsdyr og muslinger. 

Nå er rapporten etter seksårskontrollen av sjøbunnen klar. Konklusjonen er at bløtbunnsfaunaen  er godt reetablert. Samtidig ser det ut til at ulike typer tildekkingsmasser har hatt betydning for hvor fort livet har kommet tilbake. Det ser vi ved å sammenligne resultatene fra seksårskontrollen med kontrollene som ble gjort ett og fire år etter testtildekkingen.

Det aktuelle testfeltet ligger rett nord for munningen av Store Lungegårdsvannet. Her ble det brukt to ulike topplag – ett som inneholdt skjellsand og ett med aktivt kull. 

Sedimentprøve fra Store Lungegårdsvannet
SEDIMENTPRØVER: Kjerneprøver av sedimentet ble tatt med innretningen du ser til venstre i bildet. Til høyre ser du sedimentkjernen.
Bilde: Cowi

Seksårskontrollen besto i å undersøke bløtbunnsfaunaen, CT-skanning av kjerneprøver for å undersøke gravespor i sedimentene samt kjemiske analyser av sedimentprøver. 

Tok lengre tid før artene kom tilbake

Undersøkelsen viser at det lever et godt antall av både arter og individer på testfeltet. Området der det ble brukt aktivt kull i topplaget skiller seg ut ved at nedgangen i tallet på arter og individer var større ved ettårskontrollen, og rekolonialiseringen har også gått mye saktere enn i resten av testfeltet. Men ved seksårskontrollen var antall arter og individer på nivå med områdene der det ble brukt skjellsand i topplaget.

Sedimentprøvene viser at det er tilført noe forurensning til sjøbunnen i testfelt 2 etter tildekkingen i 2017. Dette skyldes trolig i hovedsak tilførsel av forurensede partikler fra den omkringliggende sjøbunnen. Nå er altså resten av sjøbunnen i Store Lungegårdsvannet også tildekket. Vi forventer at noen centimeter med rent finstøv fra tildekkingsmassene vil legge seg over testfeltet og sannsynligvis senke konsentrasjonene av miljøgifter i testfeltet til et akseptabelt nivå.

Du kan lese mer om både metoder for undersøkelsene, resultater og vurderinger av disse i rapporten: