Kartlegger sluk ved Kirkebukten
Renere Havn Bergen måler, fotograferer og registrerer innhold i gatesluk for å kunne utnytte rensepotensialet best mulig og beskytte sjøen mot ny forurensning
Bilde: Anne Kringstad

Tester om behovsprøvd tømming av gatesluk gir mindre forurensning til sjø

Tusenvis av gatesluk i Bergens gater fungerer nærmest som små minirenseanlegg . Nå tester kommunen hvordan behovsprøvd tømming av sluk kan redusere forurensning fra land til sjø.

For at tiltak mot forurenset sjøbunn skal ha lang levetid, må så mye som mulig av ny tilførsel av forurensning fra land stoppes.

Kommunen har gjennom prosjektet Renere Havn Bergen undersøkt vann og sand i gateslukene. Undersøkelsene viser at overvannssystemet transporterer forurensning til sjø fra kilder i bymiljøet. 

Regnvann vasker med seg forurensning fra tette flater som blant annet flassende maling fra husfasader og avrenning fra trafikkerte  gater. For eksempel inneholder omlag halvparten av bygningene i Bergen fra før 1980 PCB-holdig maling. Også nyere fasademaling kan inneholde miljøgifter. Avrenning fra trafikkerte områder inneholder tungmetaller og annen forurensning. En stor andel av denne forurensningen er festet til partikler.

Les hvordan du unngår å spre forurensning når du fornyer husfasaden eller fjerner gammel maling

Gatesluk som minirenseanlegg

Gateslukene fungerer som små minirenseanlegg ved at sand og forurensede partikler fra omgivelsene synker og samles opp i bunnen av kummene. Jo flere partikler som samles opp av gateslukene, jo færre renner videre til sjøen. Blir kummene for fulle av sand, vil færre partikler holdes tilbake og regnvann vil lettere skylle med seg de forurensede massene som allerede er samlet opp. Studier viser at gatesluk gir best renseeffekt når de tømmes før de er halvfulle av sand. Det derfor viktig å ha oversikt over hvor raskt gateslukene fyller seg opp med masse, slik at tømmerutinene kan legges opp på en måte som forhindrer videreføring av forurensning. 

Innholdet i slukene sendes til deponi i Rådal
Etter at Ida og Åge fra Bydrift har målt, fotografert og registrert innholdet i kummene, sendes det til deponi i Rådal.
Bilde: Anne Kringstad

Kartlegger fyllingsgraden i 140 sluk ved Kirkebukten

Pilotprosjektet for tømming av gatesluk skjer ved Kirkebukten, der det ble gjennomført en testtildekking av forurenset sjøbunn i 2011. I ettertid har Renere Havn Bergen jevnlig fulgt opp med målinger for å følge utviklingen.

Fyllingsgraden og størrelsen til de cirka 140 gateslukene i området blir nå målt, fotografert og registrert, før sand og partikler suges opp og sendes til deponi for forurenset avfall i Rådal. Størrelsen på gateslukene kan variere en god del, men de fleste har en dybde på 50 cm til 1 meter. Studier viser at gatesluker er mest effektive med tanke på renseeffekt når de tømmes før de er halvfulle av sand. I dag tømmes alle sluk i et område samtidig, uavhengig av størrelse og fyllingsgrad. 

Dataene skal gjennomgås etter registrering for å se hvor mange gatesluk som er fullere enn anbefalt.  Basert på den innsamlede informasjonen utarbeides en optimalisert tømmeplan slik at rensepotensialet til slukene kan utnyttes best mulig og beskytte sjøen mot ny forurensning.

Pilotprosjektet for behovsprøvd tømming av gatesluk skal gå over to år og gjennomføres i tett samarbeid med tømmeentreprenøren.