Å spise lunsj sammen med andre kan bidra til godt skolemiljø. Sultne barn kan også ha problemer med å konsentrere seg på skolen, og det er viktig med mat og næring for en voksende kropp.
Når vi snakker om matpakke kan praten fort gå over til å bli veldig avansert. Når kostholdsrådene blir for kompliserte, kan det føre til at vi dropper hele matpakken av frykt for å gjøre noe feil. Det synes vi er synd – derfor har vi laget denne videoen med tips til hva du kan ha som skolemat (tekstet på flere språk):
Enten du velger den klassiske norske matpakken med brødskiver innpakket i matpapir eller velger andre løsninger, er disse rådene greie å følge:
- Vann er bra som tørstedrikk, og ha gjerne melk til skolematen.
- Variasjon er viktig og trivelig.
- Fem ganger om dagen med grønnsaker, frukt, bær eller juice.
- Se også gode tips og råd på helsenorge.no/skolemat
Det er bare fantasien som setter grenser!
Her er noen enkle tips utarbeidet av Frisklivsentralen i Bergen og Hala Nabokafé:
- Smøre-mat i pakke:
brød eller knekkebrød med pålegg som: hvitost, kjøttpålegg, peanøttsmør, egg, avokado, banan, fiskepålegg. - Reste-mat i pakke:
middagsrester- ta det du har. Restemat smaker ofte ekstra godt i tortillalefser, pitabrød eller lomper. For eksempel kylling og ris, pasta og fiskekaker, vårruller, samosa eller empanadas (Husk å avkjøle risen for senere bruk). Har du flere rom i matboksen? Fyll de med for eksempel frukt, grønnsaker eller hummus. - Lage-mat i pakke:
eggerøre, grove vafler, bananmuffins, grove pizzasnurrer osv. - Melke-mat i pakke:
har du skolemelk? Ta med müsli så har du lunsjen din.
(Prosjektet er finansiert av Vestland fylkeskommune)