Lenser i Store Lungegårdsvannet
LENSER: De røde slangene på bildet er lenser som ble brukt til å samle opp oljesølet.
Bilde: Håvard Prestegården

Oljesøl i Store Lungegårdsvannet

Cirka 200 liter hydraulikkolje lekket ut under arbeid i Store Lungegårdsvannet mandag 11. desember. Store ressurser ble satt inn for å rydde opp.

Lekkasjen skjedde fra en drone som brukes til å legge ut ny sjøbunn i Store Lungegårdsvannet. Dronen kjøres av en entreprenør som er leid inn av prosjektet Renere Havn Bergen.

Mannskaper jobber med å fjerne oljesøl.
OPPRYDDING: Bergen brannvesen og Askøy brannvesen satte inn en såkalt "skimmer", som sugde opp oljen og samlet sølet i tanker på land. Bildet er fra 15. desember.
Bilde: Anne Christine Knag

Mesteparten er fjernet

Status 15. desember er at mesteparten av hydraulikkoljen er hentet opp fra vannet. Akuttfasen ble avsluttet av Bergen brannvesen 14. desember. Den videre oppfølgingen blir gjort av innleid entreprenør under oppsyn av Renere Havn-prosjektet.

Det ligger igjen en tynn oljefilm på vannoverflaten. Mesteparten av denne vil forhåpentlig bli fjernet i løpet av helgen  16.-17. desember. Da er det meldt mildt vær, noe som vil gjøre at lensene vil fungere mye bedre enn i kulde.

Testet ulike metoder

Både entreprenøren og Bergen brannvesen reagerte raskt da lekkasjen ble oppdaget. Det ble lagt ut lenser med absorbenter, som binder oljen til seg. Deretter kunne oljen hentes opp.

Bergen brannvesens mannskaper ved Marineholmen
JOBBER: Bergen brannvesen jobber sammen med innleide aktører for å fjerne oljesølet.
Bilde: Håvard Prestegården

Lav temperatur i starten gjorde at absorberingen skjedde relativt sakte. 

Ulike teknikker ble prøvd for å samle opp mest mulig av oljen, som var konsentrert i bukten ved Florida. Det lyktes å finne en type absorbent som egner seg godt for denne type olje i akkurat dette miljøet.

Fulgte fuglelivet

Hydraulikkoljen som lekket ut er en type tyntflytende mineralolje, som er ansett som miljøvennlig sammenlignet med andre alternativer. Den kan likevel være skadelig for sjøfugl. 

Brannvesenet har derfor hatt mannskaper ute for å skremme fugl fra området der oljesølet befant seg. Bymiljøetaten har fortløpende vurdert risikoen for både fugler og livet under vann.