Vakre Hålandsdalen

Hålandsdalen er vakker! Her er høye fjell, dype daler og store fiskevatn. Alt ligger til rette for "Læring for livet!"

Gamle Holdhus kyrkje
Gamle Holdhus kyrkje
Bilde: Hålandsdalen Leirskole

Hålandsdalen leirskole ligger på Holdhus (170 moh.) i Hålandsdalen i nye Bjørnafjorden kommune. Omringet av vatn, fjell, veldyrkede marker og gammelt kulturlandskap ligger alt til rette for variasjon i undervisningstemaene. I tillegg er vi så heldige å ha Hålandsdalen gamle kirke og Holdhus skolemuseum som leirskolens naboer.

"Plassen"
"Plassen"
Bilde: Anne Martinsen

På Plassen har vi bygget opp vårt eget "gardstun". Her står stove, eldhus, stabbur, stall, smie og bakstehus, samt drengestove og utedass. Plassen tar ikke mål av seg å være en korrekt modell av hvordan en tradisjonell vestlandsk husmannsplass var. Til det er husene bygget for tett og størrelsesforholdet mellom husene som helhet er misvisende. Plassen er vårt eget undervisningsmiljø, der elevene lærer levekår og arbeidsmåter i en tid da alle måtte være selvhjulpne. 

Bygdastølen
Bygdastølen
Bilde: Hålandsdalen Leirskole

Leirskolen ligger mellom skiløypene på Holdhus og Bygdastølen ski- og tursenter. Skiløypen på Holdhus er asfaltert for rulleski og gir dermed gode muligheter for turer til skogs med rullestol og sykkel i høst- og vårhalvåret samt flotte skiturer i løypene vinterstid. En liten busstur unna har vi tilgang til skiløypene på Bygdastølen. Dette er også et supert utgangspunkt for skiturer til Heihillerhornet, Øyrane og Engelifjell.