Hundepark Tennebekk
KAN LØPE FRITT: Tennebekk på Laksevåg er et av de fire stedene i Bergen som har hundepark i dag. Byrådet legger nå frem en sak der en ser på muligheten for å etablere flere hundeparker i kommunen.
Bilde: Veronica Ljosheim

Har vurdert muligheter for nye hundeparker

Byrådet er positiv til at det etableres flere hundeparker eller andre typer friområder der hunder kan løpe fritt, uten bånd.

Samtidig er det ikke enkelt å finne egnede steder der behovet er størst, nemlig i eller nær de mest urbane områdene i kommunen.

Det går fram av en utredning laget av Bymiljøetaten, som byrådet nå legger fram for bystyret.

Kan dempe konflikter

Bergen kommune har per i dag etablert fire hundeparker. Jevnlig kommer det spørsmål om å få laget til flere. 

Byrådet framhever at slike tilbud, ved riktig bruk, er godt for hundene. Hundeparker kan også dempe konflikter mellom utrygge innbyggere uten hund, og frustrerte hundeeiere som slipper hundene løs på uegnede steder, fordi de ønsker å gjøre det beste for dem.  

Samtidig er det mange hensyn som må tas. Det er utfordrende å legge til rette for fri lek for hunder i en tett by uten å hindre tryggheten og friheten til andre brukere av uteområdene. 

Derfor ber byrådet bystyret om å vedta et sett av prinsipper, kriterier og anbefalinger som skal ligge til grunn når nye lokaliseringer av hundeparker skal vurderes. 

Har vurdert alle bydelene

Bymiljøetaten har vurdert behovet for hundepark i hver av Bergens åtte bydeler. Faktorer som befolkningstetthet, tilgang til friluftsarealer i nærmiljøet, eksisterende hundeparker og regler for båndtvang er tatt med i vurderingen. 

Deretter har etaten vurdert hvilke bydeler som bør prioriteres. Lavest prioritert er Laksevåg, Årstad og Åsane, for disse bydelene har hundeparker i dag. Fyllingsdalen, Ytrebygda, Fana og Arna blir middels prioritert. Bergenhus blir høyest prioritert, for der er det ingen hundepark, og bydelen har langt strengere regler for båndtvang enn ellers i kommunen.

Saken inneholder også en foreløpig vurdering av aktuelle områder der hundeparker kan lokaliseres. Unntaket er Bergenhus bydel. Her vil det være vanskelig å finne arealer som oppfyller kriteriesettet for etablering av hundepark. Alternative løsninger for lufting av hund uten bånd bør da vurderes. Dette kan for eksempel være skilting av områder som allerede brukes til lufting av hund. Skilting kan sette rammer for bruken, som for eksempel tidspunkt, enkeltdager og/eller årstider. 

Du kan lese mer om disse vurderingene i Bymiljøetatens fagnotat.

Til hjelp, ikke til hinder

Byrådet mener det er positivt at kommunen nå får et rammeverk for en helhetlig vurdering av hvilke lokaliteter som egner seg til hundeparker. 

Byrådet mener videre at prinsippene og kriteriesettet skal være til hjelp for å finne egnede lokaliteter – de skal ikke være til hinder for å etablere hundeparker. Det betyr at de skal sees som retningslinjer, ikke absolutte kriterier.

Sak skal til videre behandling i utvalg og bystyre.

Les dokumentene i saken

SE OGSÅ: Les sakene bra byrådet 14. mars