Bergen kommune har siden 2015 vært medlem i det globale nettverket UNESCO Creative Cities, som UNESCO Creative City of Gastronomy. Bergen er en av tre byer i Norge som er med i UNESCO Creative Cities, et prestisjefullt nettverk bestående av 350 byer globalt innenfor 7 kreative felt. Nettverket har 56 byer innen gastronomi, Bergen er en av to byer nord for Frankrike som har oppnådd denne statusen.
En kraftfull katalysator
Byrådet mener statusen som UNESCO Creative City of Gastronomy har fungert som en kraftfull katalysator for et bredt utvalg av lokale og internasjonale matrelaterte initiativer og aktiviteter på tvers av byrådsavdelingene.
Bergen kommune har integrert mat og bærekraft i kommunale planer og tiltak, på satsinger fra offentlig anskaffelse til urbant jordbruk, til sosiale måltid for å motvirke ensomhet blant eldre til integrering av innvandrere. En rekke aktiviteter er gjennomført innen næringsutvikling i mat- og restaurantbransjen og turisme, og mange større arrangementer og folkefester har blitt gjennomført og satt Bergen på kartet.
Satsing på lokale mattradisjoner
Byrådet fremhever i Klosterhagen-erklæringen at Bergen kommune har et særlig ansvar for å ta vare på byens UNESCO-status som matby. Betydningen av synliggjøringen og satsingen på lokale mattradisjoner, som medlemskapet i UNESCO Creative Cities of Gastronomy legger til rette for, er stor. Byrådet ser med forventning på den kommende medlemsperioden, og legger med dette frem rapporten for perioden 2019-2023.
Les dokumentene i saken
SE OGSÅ: Her er sakene fra byrådet 23. november