Kulturminnegrunnlag: Deler av Trengereid, Risnes m.m.

Dette kulturminnegrunnlaget fra 2019 er utarbeidet av Byantikvaren som en konsekvens av arbeidet med statlig reguleringsplan for E16 og Vossebanen fra Arna-Stanghelle.

Kulturminnegrunnlag for deler av Trengereid, Risnes m.m. bilde
 
 

Her har vi i sett på den historiske utviklingen i undersøkelsesområdet slik den først og fremst har manifestert seg i de bygde omgivelsene. Det er gitt en beskrivelse av topografien og den tidlige historien, sett på gårdsstrukturene, industriutbyggingen, gruvedriften, ebyggelsesstruktur og boligutbygging. Vi har gitt et riss av sentrale kulturminner og kulturmiljøer i undersøkelsesområdet.

Tekstilindustrien på Trengereid og kalkverket på Risnes er eksempler på hvordan små jordbrukssamfunn har blitt forvandlet til yrende tettsteder i løpet av få år på grunn av utnyttelse av naturressurser, i dette tilfellet vannkraft og kalkforekomster. Samtidig viser også begge tettstedene hva som skjer fysisk og strukturelt med et samfunn når hjørnesteinsbedriftene blir lagt ned.

Arealknappheten og det vanskelig tilgjengelige terrenget, førte til en fortetting av bebyggelsen i området rundt togstasjonen og fabrikkbygningene. Bygninger ble reist i flere etasjer med forholdsvis små fotavtrykk for å utnytte arealet best mulig. Enkelte bygninger ble etter behov bygd på i høyden. Med den dramatiske naturen og en særegen bebyggelsesstruktur med høy historieformidlende verdi, har Trengereid og Risnes høy verneverdi.

Vedlegg