Bilde fra Fløyen, der mange står og nyter utsikten.
BORGERPANEL: Byrådet ønsker å bruke borgerpanel igjen, der innbyggere kan komme tettere på politiske beslutninger.
Bilde: Ann-Kristin Loodtz

Byrådet vil ha mer bruk av borgerpanel

Byrådet skal legge frem sluttrapport for prosjektet Demovate for bystyret. Byrådet anbefaler denne type innbyggermedvirkning i flere sammenhenger.

I prosjektet Demovate var Bergen en av sju kommuner som prøvde ut ulike former for innbyggermedvirkning, i regi av prosjektet “Lokaldemokrati i foregangskommuner“. Målet for prosjektet er at flere innbyggere skal engasjere seg i politiske saker.  

Bergen arrangerte borgerpanel, der 90 bergensere brukte en hel lørdag på å diskutere ulike politiske saker, før de deltok i en meningsmåling. 

Resultatene fra meningsmålingen ble bragt videre til politisk ledelse, som tok innspillene med i behandlingen av sakene. 

Klikk her for å lese hvordan det gikk med borgerpanelet

– Trenger store ører

I fremleggelsen til bystyret vil byrådet anbefale å bruke borgerpanel flere ganger. 

“Byrådet anbefaler at borgerpanel blir brukt igjen for å få innsikt i hva et utvalg innbyggere mener om en rekke spørsmål knyttet til bestemte tema“, heter det i saken.

– Å utvikle og styrke lokaldemokratiet er viktig for meg, og viktig for byrådet. Dette har vært et veldig spennende prosjekt, som vi vil se mer av. Politikere trenger store ører for å ta gode valg på vegne av befolkningen, og dette er en god lyttepost, sier byrådsleder Rune Bakervik.

– Den bergenske uenigheten er beryktet, men mye bedre enn sitt rykte. Noe av det dette prosjektet viser er jo at når uenige folk lytter til hverandre, så er det rom for å endre mening, og komme frem til noe sammen, sier han.  

Erfaringer etter prosjektet

Byrådet baserer anbefalingen på erfaringen Bergen kommune har gjort seg etter prosjektet: 

  • Alle har lik mulighet til å bli invitert til et borgerpanel, og det kan virke som at de som deltok i panelet ligner på resten av befolkningen når det gjelder alder, kjønn og statsborgerskap. 
  • Deltakerne opplevde i stor grad at de hadde nytte av å delta i borgerpanelet. 
  • Deltakernes holdninger til en rekke spørsmål endret seg etter at de hadde fått diskutert spørsmålene. 
  • De som deltok har større tro på at de kan ha en påvirkning på lokalpolitikk, og de synes i mindre grad enn før at politikk er innviklet. 
  • De fleste som deltok, forsto at innspillene fra borgerpanelet må vurderes i sammenheng med mange andre forhold og innspill.

Kortere avstand til politikken

Byrådet sier videre at det er et mål å utvikle demokratiet i Bergen.

“Byrådet ser på borgerpanel som en metode for å korte ned avstanden mellom velgerne og de som styrer i lokaldemokratiske avgjørelsesprosesser. Byrådet anbefaler derfor at borgerpanel inngår i den digitale kunnskapsbanken som kommunen skal utarbeide som en del av deltakelse i det nasjonale prosjektet “Lokaldemokrati i foregangskommuner“.“ 

 Les dokumentene til saken

SE OGSÅ: Les sakene fra byrådet 30. mars