Gå tilbake til:
Du er her:

Fra 14de Landsangerstevne i Bergen i 1956

I 2016 vil Bergen Byarkiv presentere foto fra arkivene som formidler store og små hendelser, personer og objekter. Fotoene gir et glimt av arkivenes mangfold og evne til å dokumentere vår historie.

Månedens foto er hentet fra arkivet «Uidentifisert, vedr. det 14de Landssangerstevnet i Bergen 1956». Arkivskaper er ukjent, men fotoene og det andre materialet er relatert til sangerstevnet som ble avviklet i Bergen i pinsen 1956. Foto, et lydbånd, programmer og utklipp ble funnet i en safe hos Bergen havnevesen og avlevert Bergen Byarkiv. Fotoene m.m. ble opprinnelig sendt til eller tatt vare på av R. Myrstad som arbeidet i Bergen kommune. Myrstad var sannsynligvis medlem av Landsangerforbundet og trolig med på å arrangere festivalen i Bergen. Det er over hundre foto fra Landsangerstevnet i 1956 i konvolutter merket Myrstad.

Det 14de Landsangerstevnet i Bergen i 1956. Fra Sangerhallen. Arkivet etter Uidentifisert, vedr. det 14. Landssangerstevnet i Bergen 1956, Bergen Byarkiv. Fotograf: Ikke oppgitt, men sannsynligvis Studio K.K. Bergen.
Det 14de Landsangerstevnet i Bergen i 1956. Fra Sangerhallen. Arkivet etter Uidentifisert, vedr. det 14. Landssangerstevnet i Bergen 1956, Bergen Byarkiv. Fotograf: Ikke oppgitt, men sannsynligvis Studio K.K. Bergen.
 

Dette fotoet ble tatt i «Sangerhallen» som ble bygd på nedre Nygård like ved St. Jakob kirke. Her ble det arrangert flere konserter inkludert tre festkonserter for hver av dagene, og en barnekonsert den avsluttende dagen. I tillegg var det konserter andre steder i byen, inkludert flere kirkekonserter. Stevnet hadde sin offisielle åpning på Festplassen 20. mai og varte i tre dager. Det ble i tillegg arrangert oppmarsj gjennom Bergens gater der sangerfanen av 1863 ble ført i spissen av prosesjonen.

Landsangerstevnet i 1956 var det første landsdekkende etter krigen. Det var det tredje sangerstevnet som ble arrangert i Bergen, de foregående ble arrangert i 1926 og 1863. Norges landsangerforbund som arrangerte stevnet ble dannet i 1921 gjennom sammenslåing av en del mannsangeforbund. Kvinner ble ikke inkludert i Landsangerforbundet før lenge etter 2 verdenskrig. Norges Landsangerforbund gikk i 1985 inn i Norges Korforbund.

Flere foto fra 14de landsangerstevne i Bergen i 1956.

Vedlegg