RSS

Månedens dokument

Bergens 900-årsjubileum i 1970

Bergen byarkiv markerte byens 950-årsjubileum i 2020 med et historisk tilbakeblikk på 900-årsjubileet i 1970 og Byjubileumskomiteens arkiv. Her finner du artiklene samlet i et digitalt hefte.

Julefest for tusener

Symfoniorkester, buekorps, underholdning, og lotteri med 164 premier. Man skal lete lenge etter en julefest med så mye bergenspomp og prakt som gratisfesten Bergen kommune arrangerte i desember 1970.

Paraplytog under en blå himmel

Søndag 15. november 1970 inntraff en underlig episode i bergenshistorien. På en av byens svært sjeldne solskinnsdager slo tusenvis av bergensere opp paraplyene sine og gikk i tog midt i sentrum.

Port 70 - Havneeventyret i jubileumsbyen

Handel og sjøfart er tett sammenvevd i Bergen. Med den internasjonale havnekongressen Port 70, ble Bergen plassert på verdenskartet og markerte seg som havneby og senter for skipsfart i jubileumsåret.

Minnemedaljene til byjubileet i Bergen 1970

Store anledninger byr på store hendelser. Store byjubileer byr på minnemedaljer i edle metaller. Bergen kommune preget en i gull, en i sølv, og en ble støpt i bronsepatinert messing på palisanderfot.

Fra et lite kontor i det gamle rådhus

Hovedkvarteret for jubileumskomiteen 1970 hadde den fasjonable adressen Postboks 1, Rådstuplassen 1, 5001 Bergen. Bak adressen finner vi et lite kontor i tredje etasje på det gamle rådhuset.

Det regnet gaver over byen

Den 15. august 1970 gled M/S Villanger inn mot Bergen havn med en totempæl fra Seattle ombord. I dag står den på Nordnespynten som del av byens identitet. Men den var ikke vår eneste jubileumsgave.

Grieg, hanseater og bergensere i filmåret 1970

Bergens 900-årsjubileum utløste en rekke filmer. Sammen gir de ikke bare en skildring av byens historie, men et bilde av byen anno 1970.

Houston calling Bergen – en hilsen fra NASA sitt hovedkvarter

24. juli 1969 gikk et telegram ut fra byjubileumskomiteen til NASA, Houston, U. S. A. «Welcome back! –stop- Our sincere congratulations the magnificent touch-down on the moon – stop-».

Hvor gløgge er vi i Bergen?

Bergen Byarkiv presenterer hver måned et dokument fra våre arkiver. I 2020 vil vi hente frem dokumenter fra 900-årsjubileet i 1970. Først og fremst finnes disse i arkivet etter Byjubileumskomiteen.