Gå tilbake til:
Du er her:

Fortellinger fra arkivet

Knag – et bergensk møbeleventyr

Bli bedre kjent med historien til møbelsnekkerne Christopher og Alf Knag og arkivet de har etterlatt seg! Nå kan du lese artikkelen «Knag - et bergensk møbeleventyr» skrevet av Ine Merete Baadsvik.

Jordmødrene i Årstad

2020 er WHOs internasjonale år for sykepleiere og jordmødre. I den anledning gjør vi nå artikkelen «Arbeidernes jordmødre – to kvinneliv i arkivene» tilgjengelig for alle!

Bergen som turistby

Bergen har alltid tiltrukket seg tilreisende fra fjern og nær, men sommeren 2020 ble sommeren med få turister. Se vår utstilling «Destinasjon Bergen – Bergen som turistby».

Jegeren som bestilte flaggermus fra Bergen

7. mai 1838 satte Ole Christensen i Vesterålen seg ned for å skrive til sin kjøpmann i Bergen. Denne gangen hadde han et helt spesielt ærend.

Justitia Majestata - kunstnerens forklaring i arkivet etter Bergens Magistrat

I 1762 bestilte Bergens Magistrat et maleri fra Mathias Blumenthal til den nyoppussede rådstuen. I arkivet etter Magistraten finnes en detaljert forklaring skrevet av maleren selv samme år.

Anonym gave fra Amerika i 1900: Ti dollar til den fattigste i Bergen!

Noen dager før jul 1900 mottok Bergen fattigstyre et brev fra Lake Park i Minnesota. I brevet lå en 10-dollarseddel, samt et anonymt brev.

Muren

Muren er en kjent og kjær bygning med en lang historie! Det gamle murhuset midt på Murallmenningen ble reist allerede på 1560-tallet.

De siste fløttmenn i Bergen

Den 31. desember 1959 la den siste fløttmann med robåt inn årene, og ni år senere, den 31. desember 1968, ble den århundrelange fløttmannsvirksomheten helt avviklet i Bergen.

Juletrær fra Bergen til Newcastle i 70 år! Les historien om den første julegranen i 1949

Hvert år sender Bergen kommune et stort juletre til Newcastle som takk for hjelpen under 2. verdenskrig, og som tegn på vennskap mellom to byer som har vært knyttet sammen gjennom sjøfart og handel.

Glimt fra magasinet hos Bergen byarkiv

Langt innover i fjellet, under Fjellveien, ligger tusenvis av hyllemeter med Bergens historie. Her finnes skatter og rariteter, små og store arkiver, reoler og magasiner.