Gå tilbake til:
Du er her:
RSS

Fortellinger fra arkivet

Bergen 1972

1. januar 2022 fyller storkommunen Bergen 50 år. Kommunene Arna, Bergen, Fana, Laksevåg og Åsane ble slått sammen til en kommune. Samtidig ble fylkene Bergen og Hordaland sammenslått til ett fylke.

Arkivdagen 2021 - Barn i arkivene

Bergen byarkiv, Interkommunalt arkiv i Hordaland, Fylkesarkivet i Vestland og Spesialsamlingene ved UiB markerer Arkivdagen 2021 med kildeslipp på nett om og av barn i arkivene.

På leting etter en paraplymaker

Paraplymaker E.J.Bergesen var en av Bergens mange håndverkere tidlig på 1900-tallet. Hans annonser prydet byens aviser, og han var med på å finansiere byggingen av Torgallmenningen 13 etter bybrannen.

Brev om Hans Nielsen Hauge

For ikke lenge siden snublet vi over lekpredikanten Hans Nielsen Hauge i arkivet etter Bergens magistrat – i en boks med kladder til utgående brev, såkalte konsepter.

Jordmødrene i Årstad

2020 er WHOs internasjonale år for sykepleiere og jordmødre. I den anledning gjør vi nå artikkelen «Arbeidernes jordmødre – to kvinneliv i arkivene» tilgjengelig for alle!

Knag – et bergensk møbeleventyr

Bli bedre kjent med historien til møbelsnekkerne Christopher og Alf Knag og arkivet de har etterlatt seg! Nå kan du lese artikkelen «Knag - et bergensk møbeleventyr» skrevet av Ine Merete Baadsvik.

Bergen som turistby

Bergen har alltid tiltrukket seg tilreisende fra fjern og nær, men sommeren 2020 ble sommeren med få turister. Se vår utstilling «Destinasjon Bergen – Bergen som turistby».

Justitia Majestata - kunstnerens forklaring i arkivet etter Bergens Magistrat

I 1762 bestilte Bergens Magistrat et maleri fra Mathias Blumenthal til den nyoppussede rådstuen. I arkivet etter Magistraten finnes en detaljert forklaring skrevet av maleren selv samme år.

Jegeren som bestilte flaggermus fra Bergen

7. mai 1838 satte Ole Christensen i Vesterålen seg ned for å skrive til sin kjøpmann i Bergen. Denne gangen hadde han et helt spesielt ærend.

Anonym gave fra Amerika i 1900: Ti dollar til den fattigste i Bergen!

Noen dager før jul 1900 mottok Bergen fattigstyre et brev fra Lake Park i Minnesota. I brevet lå en 10-dollarseddel, samt et anonymt brev.