RSS

Fortellinger fra arkivet

Arkivdagen 2023 - Arkiver om dyr

Kommunalt svineoppdrett, hester i sentrum, kyr ved Fana herredsgård og Neevengården asyl, isbjørner, rottekrig, flaggermus, snegler og hundeskatt. Byarkivet markerer Arkivdagen 2023 om dyr i arkivene.

Hest i sentrum

I våre dager er det ikke ofte vi ser hester i sentrumsgatene i Bergen. Nesten aldri egentlig. Men går vi 60-70 år tilbake i tid, og enda lenger, var hester et dagligdags syn.

Hundeskatt

Ved lov av 11. juni 1857 fikk kjøpstedene og enkelte ladesteder mulighet til å innkreve hundeavgift. Det ble overlatt til det enkelte kommunestyre å bestemme om man ønsket å innføre avgiften.

Stambok for fe fra Fana herredsgård

Den 10. oktober 1922 ble oksen Bjørkmann født på Fana herredsgård. I en av byarkivets nylig digitaliserte kilder kan vi dokumentere hele hans liv.

Dyrehold ved Neevengården asyl

Dyrehold og jordbruksdrift ved Neevengården asyl i 80 år for selvforsyning, salg, «sysselsetting og «Bevægelse i Fri Luft» og «Deltakelse i Landlivets sysler».

Bier, griser og snegler - kuriosa fra arkivene

I vannmerker, segl og brevhoder - dyr kan dukke opp på de merkeligste stedene i arkivene.

Flyangrepet på M/S Sirius

I starten av 1945 ble M/S Sirius angrepet og senket. Båten ble berget, og ingen av mannskapet omkom. Historien om skipet er bevart i Bergen byarkiv.

M/S Appian

I 1950 leverte BMV skipet M/S Appian til bergensrederiet Hilmar Reksten. I artikkelen kan du følge skipet på sine reiseruter i Atlanterhavet og Middelhavet fra 1955 til og med 1959.

Arkivdagen 2021 - Barn i arkivene

Bergen byarkiv, Interkommunalt arkiv i Hordaland, Fylkesarkivet i Vestland og Spesialsamlingene ved UiB markerer Arkivdagen 2021 med kildeslipp på nett om og av barn i arkivene.

Bergen 1972

1. januar 2022 fyller storkommunen Bergen 50 år. Kommunene Arna, Bergen, Fana, Laksevåg og Åsane ble slått sammen til en kommune. Samtidig ble fylkene Bergen og Hordaland sammenslått til ett fylke.