Protokoll som viser elevmidler fra 1845 til 1859.
Protokoll som viser elevmidler fra 1845 til 1859.
Bilde: Arkivet etter Vekselundervisningen, Bergen byarkiv

Vekselskolen i Bergen

Tre protokoller fra Vekselskolen i Bergen er publisert på Digitalarkivet. Her finner vi informasjon om 335 elever fra årene 1826 til 1850, som karakterer, bosted og elevmidler i Sparebanken.

Skolen

Vekselskolen ble opprettet i 1825 etter initiativ fra biskop Jacob Neumann og skolemannen Fredrik Godtfred Bohr. De etablerte fattigskolene hadde nemlig ikke god nok kapasitet for byens mange fattige barn, og Vekselskolen skulle avhjelpe denne situasjonen. Skolen holdt til i Christi Krybbe skole.

Skolen fulgte en undervisningsmodell som sørget for undervisning til mange barn på en økonomisk måte. De eldste elevene ble undervist av læreren, som så underviste de yngre. Men Vekselskolen hadde vansker med å finne en egnet lærer og sterke røster talte mot ordningen. Skolen ble derfor lagt ned etter bare 23 år, i 1848. På disse årene tok skolen imot til sammen 335 elever. 

Les mer om Vekselskolen i vårt digitale oppslagsverk oVe 

Arkivet

Vi har digitalisert alt arkivmateriale som er bevart etter skolen.  

Hovedboken for pikeavdelingen fra 1826 til 1848 inneholder elevenes navn, fødselsdato, dato for vaksinasjon, navn, stilling og bosted på far eller pleieforeldre, fremmøte i fagene lesing, skriving og regning, samt evt. anmerkninger. 

Karakterprotokollen fra 1841 til 1850 inneholder opplysninger om elevenes navn, karakterer og anmerkninger. Jentene er ført inn i første delen av boken, guttene bakerst. 

Protokollen over elevmidler (kontrabok) fra 1845 til 1859 inneholder navneregister som peker til 42 elevers løpenummer, navn, bosted og avsatte midler i Sparebanken samt evt. når og til hvem midlene ble utlevert.  

På Digitalarkivet