Gå tilbake til:
Du er her:

Restaurant i Nygårdsparken

En restaurant i stavkirkestil eller et murbygg med bindingsverk? I 1900 var det store planer for restaurant i Nygårdsparken, og det ble holdt en egen arkitektkonkurranse.

Arkitekt Kiellands utkast i konkurransen var en restaurant i stavkirkestil.
Arkitekt Kiellands utkast i konkurransen var en restaurant i stavkirkestil.
 

Nygårdsparken ble etablert på initiativ av legene Joachim Wiesener og Klaus Hanssen, som et rekreasjonssted for byens befolkning. Nedre del åpnet i 1883, mens hele parken åpnet i 1885. Parken er utformet i engelsk landskapsstil. I 1898 var parken ramme rundt den store landsutstillingen som ble holdt i Bergen.

Lørdag 9. september i år åpnet øvre del av Nygårdsparken, etter å ha vært stengt i to år for rehabilitering. Rundt vannet i den øvre delen er det opparbeidet et nytt område med benker og enkel adkomst. Der er satt opp trampoliner og klatreapparat for barn, og det er reist en paviljong med kafé.

Konkurranseprogrammet finnes som en håndskrevet kopi. Her kan vi lese hvordan parkselskapet ville restauranten skulle være.
Konkurranseprogrammet finnes som en håndskrevet kopi. Her kan vi lese hvordan parkselskapet ville restauranten skulle være.
 

For over hundre år siden hadde man også store planer for parken. Det var allerede en liten restaurant i nedre del, men nå ønsket man en større restaurant med plass til over hundre gjester. Nygårds Parkselskap, som den gang eide og drev parken, inviterte til arkitektkonkurranse våren 1900.

Fire bidrag til konkurransen finnes i dag i arkivet etter Park- og idrettsvesenet. De er fra arkitektene Jens Zetlitz Monrad Kielland fra Bergen, Jørgen Haslef Berner fra Bergen, Axel Guldahl fra Trondheim og Holger Sinding-Larsen fra Christiania. Forslagene er veldig forskjellige og tegningene er vakre og forseggjorte.

Vil du se alle tegningene?

Har du lyst å se alle tegningene og lese beskrivelsene og programmet? Vi skannet alle dokumentene og lagt dem ut her, så du kan laste dem ned og se nærmere på dem. Klikk på lenkene nederst.

Du finner både tegningene og beskrivelsene i samme pdf. Filnavnet er navnet på arkitekten. Sinding-Larsen2 er hans endelige utkast, som er utarbeidet etter at han vant konkurransen.

«Restaurant i Nygårdsparken – tegninger fra en arkitektkonkurranse»
Vi plukket ut noen fine tegninger og detaljer, og laget en liten utstilling om konkurransen, de ulike utkastene, og vinneren. Den kan du bla i her. Klikk på «fullscreen»-symbolet nede til høyre for å se det i stort format.

Kilde

  • Arkivet etter Bergen kommune. Park- og idrettsvesenet. BBA A-1176, serie Td:2

Last ned