Gå tilbake til:
Du er her:

Engen kino

Bergen Byarkiv presenterer hver måned et dokument fra våre arkiver. I 2019 vil vi hente frem arkitekttegninger som viser byggverk reist av Bergen kommune.

Tegningene har tidligere blitt publisert i vår publikasjon Byggverk i Bergen.

Allerede tidlig på 1900-tallet kom de første kinoene i Bergen. I 1919 fikk kommunen monopol på kinodriften, og året etter startet Bergen kommunale kinematografer filmfremvisning, blant annet i Logen, Konsertpaleet og Det gamle teateret. Under krigen ble den gamle teaterbygningen ødelagt i bombeangrep og kommunen kjøpte tomten i 1956. Formålet var å bygge et kombinert kino- og kontorbygg på 9 etasjer. Bygget ble tatt i bruk i 1961. I tillegg til Engen kino med 904 sitteplasser, huset bygget flere kommunale etater: helserådet, pensjonskassen, kemneren, ligningsvesenet og folkeregisteret. I øverste etasje var det innredet en moderne vaktmesterleilighet. I 1989 ble Engen kino bygget om for å inngå i et større kinosenter sammen med Konsertpaleet.

Engen kino, som er tegnet av arkitektene Erlend og Oddvar Tryti, er en tidstypisk kontorblokk med en tilbaketrukket øverste etasje. Kinoen er markert med skilt på taket, og det bølgete taket over inngangen bæres av kraftige søyler.
Engen kino, som er tegnet av arkitektene Erlend og Oddvar Tryti, er en tidstypisk kontorblokk med en tilbaketrukket øverste etasje. Kinoen er markert med skilt på taket, og det bølgete taket over inngangen bæres av kraftige søyler. Arkivet etter Bygningssjefen.