Gå tilbake til:
Du er her:

Foto fra arkivet etter Morgenavisen

I 2015 vil Bergen Byarkiv fokusere på foto i arkivene. Hver måned presenter vi et foto som er typisk eller utypisk for arkivet det er hentet fra.

Fotoet kan dokumentere kommunal eller privat virksomhet, eller det kan helt tilfeldigvis ha blitt en del av et arkiv. Vi vil vise fotoets opphav og funksjon, samt formidlingsevne og plassering i arkivet.

Månedens foto er hentet fra arkivet etter Morgenavisen A/S, og viser Nordnes sjøbad. Fotoet ble tatt sommeren 1983 av fotograf Arne Ristesund. Dette er et av mange bilder fra sommertid i Bergen som er bevart i dette arkivet. Fotoet ble valgt ut fordi det på en utmerket måte formidler sommerstemning.

Nordnes sjøbad åpnet i 1910, og ble raskt et populært tilbud til byens befolkning. Bergen kommune overtok driften av sjøbadet i 1920. Nordnes sjøbad har vært gjennom flere ombygginger og moderniseringer siden starten.

Arkivet etter Morgenavisen A/S er på omtrent 225 hyllemeter, det består av en del administrativt materiale og aviser. I tillegg er det bevart omkring 26 meter foto. De fleste fotoene er fremkalt, men det finnes i tillegg et par meter med negativer fra årene 1983-84. Morgenavisen gikk konkurs i 1984, og foto som ikke allerede var gått tapt, ble overført til Bergen Byarkiv noen år senere. De som er bevart, er fra perioden 1970-1984.

Morgenavisen som startet opp i 1902 var en avis for Frisinnede Venstre. Senere ble avisen et talerør for Høyre.

Nordnes sjøbad i 1983. Fotograf: Arne Ristesund. Arkivet etter Morgenavisen A/S, Bergen Byarkiv.
Nordnes sjøbad i 1983. Fotograf: Arne Ristesund. Arkivet etter Morgenavisen A/S, Bergen Byarkiv.