Billett og lodd i ett. Arkivet etter Byjubileumskomiteen, Bergen byarkiv.
Billett og lodd i ett. Arkivet etter Byjubileumskomiteen, Bergen byarkiv.

Julefest for tusener

Symfoniorkester, buekorps, underholdning, og lotteri med 164 premier. Man skal lete lenge etter en julefest med så mye bergenspomp og prakt som gratisfesten Bergen kommune arrangerte i desember 1970.

Desember var rik på jubileumsarrangementer, og markerte slutten på et år i byens, innbyggernes, og jubileets tegn. Året gjennom hadde paraplyene blitt dyrket, byens gater blitt paradert, byfjellene blitt besteget, historien blitt skrevet, konferanser blitt holdt, og utallige arrangementer blitt avviklet med en eventyrlig oppslutning.

Byens eldste og yngste festlokale

I desember skulle det festes. Tusen pensjonister fikk feire adventstiden med forfriskninger og underholdning i byens eldste festlokale, Håkonshallen. Men toppen av kaken var naturligvis en gratis førjulsfest for fem tusen bergensere i byens yngste festlokale, Bergenshallen, mandag den 7. desember. Det skulle bli en familiebegivenhet med et så mektig program at alle generasjoner, fra 9 til 90 år, ville finne noe å fryde seg over.

Billettene ble revet bort fra TTK-kiosken og Det Gamle Rådhus i løpet av to dager. Jubileumskomiteen måtte gjentatte ganger rykke ut i dagspressen og oppfordre folk med overflødige gratisbilletter til å levere dem inn, slik at andre kunne få gleden av dem. Stappende fullt ble det i alle fall.

Billettene til arrangementet ble revet bort på et par dager. Pressemelding. Arkivet etter byjubileumskomiteen. Bergen byarkiv
Billettene til arrangementet ble revet bort på et par dager. Pressemelding. Arkivet etter byjubileumskomiteen. Bergen byarkiv
 

Stemning til topps

Rundt 500 personer fra Bergen og omegnskommunene var invitert for å underholde, og enda noen hundre for å stå for arrangementet. Ifølge programmet er det ikke småtterier som skal avvikles. Se for dere fullsatte tribuner, med scenen og Harmoniens orkester i midten av hallen. Lungegårdens musikkorps spiller mens folk finner plassene sine. Klokka 19.30 presis lyder Jubileumsfanfaren, som avsluttes idet ordfører Ragnar Juell Morken entrer talerstolen med den kongelige hilsen - Kjære folk! Etter talen fullfører Harmoniens orkester velkomsten med Geirr Tveitt sitt verk, Velkomne med æra. Publikum varmes forsiktig opp med ymse folketoner, og Den Bergtekne av Edvard Grieg med Asbjørn Hansli som solist. Stemningen eskalerer i takt med symfoniorkesterets framføring av Nøtteknekkersuiten av Tsjajkovskij, og gikk trolig gjennom taket da buekorps med faneborg kom marsjerende inn i salen fra nord.

Gevinstene til lotteriet var gaver fra bedrifter i Bergen og omegnskommunene. Arkivet etter Byjubileumskomiteen. Bergen byarkiv.
Gevinstene til lotteriet var gaver fra bedrifter i Bergen og omegnskommunene. Arkivet etter Byjubileumskomiteen. Bergen byarkiv.
 

Lotteri - igjen

I god bergenstradisjon var en av hovedattraksjonene for kvelden et gedigent lotteri med 164 gevinster. Gratis lodd fulgte med på hver billett. Blant jubileumsaskebegre, benfrie skinker, juleoster, sjokolade, kransekaker, appelsiner, kaffe, kåper og pledd, vanket et 12 tommers reise-tv til den aller heldigste. Trekningen må ha vært en større utfordring enn avstemmingen i Melodi Grand prix, og for å ikke helt miste grepet på forsamlingen ble de oppropt mellom innslagene, 30 av gangen.

Tryll bort en bergenser

Juvelen i kronen var et besøk av hedersgjesten, sirkusdirektør Arnardo med sin forlovede, som kom ens ærend til Bergen fra Milano der "hans prektige telt for tiden er i bruk".  Programmet forteller at han ble utfordret av konferansieren, Thomas Breivik, til å trylle bort en bergenser fra scenen, en kunst som kunne virke forlokkende nok for mange. Men Arnardo valgte den brede sti, og tryllet til stor applaus bort sin tilkommende. Hun var riktignok bergenserinne, men konferansieren lot seg heller overvelde av den enorme fordelen dette gav sirkusdirektøren - å kunne trylle bort koner, og få dem tilbake når det passet. På vegne av byens borgere, ble Arnardo under trommevirvler utnevnt til Jubelbergenser i en seremoni utført av Gullsmedlaugets oldermann, Fritz Monsen, og Thomas Breivik.

Og så ble det andre boller

Det gikk slag i slag mens publikum fikk trekke pusten under lotterioppropene. Salhuskvintetten kom på scenen. Hvem husker ikke slagerne «Vi kjem att», «Å, om det ikkje fans biler te», «Du kjære gamle utedo» og «Det skal bli andre bollar når papen kjem heim»? Eller «En enkel sang om frihet» og «When the Saints», som ble sunget av Rune Larsen? Til slutt stemte alle i med første vers av Bergenssangen, og mens buekorpsene gikk æresrunde fikk gjestene forlate hallen for å kassere inn gevinstene sine.