Fra blablabla
Paraplyen som symbol ble gjenstand for mye filosofering i jubileumsåret, og man lette lenge etter byens eldste paraply. Slik forestilte Audun Hetland seg paraplyens fire aldre. Fra Paradeheftet 1970. Arkivet etter Byjubileumskomiteen.

Paraplytog under en blå himmel

Søndag 15. november 1970 inntraff en underlig episode i bergenshistorien. På en av byens svært sjeldne solskinnsdager slo tusenvis av bergensere opp paraplyene sine og gikk i tog midt i sentrum.

Paraplyparaden markerte slutten på «Bergensernes egen uke» i jubileumsbyen, og dagen ble naturlig nok tilegnet paraplyen, et av bergenserens aller viktigste identitetskriterier. Selve paraplytoget mobiliserte omtrent fem tusen mennesker, mens over ti tusen samlet seg på Torgalmenningen. Store folkemengder til tross, gikk det hele "rolig og vakkert" for seg.

Regnværsviser fra paradeheftet. «Jubileums-Festspell-byen» av distriktsveterinær Tollef Larsen fra Voss vant Bergens presseforenings visekonkurranse i forkant av jubileet. Fra Paradeheftet 1970. Arkivet etter Byjubileumskomiteen.
Regnværsviser fra paradeheftet. «Jubileums-Festspell-byen» av distriktsveterinær Tollef Larsen fra Voss vant Bergens presseforenings visekonkurranse i forkant av jubileet. Fra Paradeheftet 1970. Arkivet etter Byjubileumskomiteen.
 

En livlig uke

Uken hadde bydd på gratisarrangementer og festlige begivenheter. I tillegg til motefestival og «Kulinariske dager», kunne alle som hadde lyst møtes til selskap hver dag i Håkonshallen til kun kr. 10,- inkludert forfriskninger, guide og jubileumsvertinne. I Bergens Kunstforening kunne man ikke bare beskue Statens Høstutstilling, men også nyte verker av René Gaugin og Arne Jon Jutrem. Den Nasjonale Scene kunne friste med «Gamle Winckels testament» av Øyvind Bolstad, «Mordet på Marat» av Peter Weiss, og «Huset i skogen» av Anne Cath. Vestly. Jens Book Jensen gjestet byen med sin 50. jubileumsturne, «Good old Days». Konsertmester for Wienerfilharmonien og leder for nyttårskonsertene i Wien, den berømte dirigenten og fiolinisten Willy Boskovsky, gjestet Lungegaardens musikkorps, ledet Bergens Filharmoniske Orkester i torsdagskonserten, og holdt Wieneraften i Konsertpaleet. Mannssangforeningen Freya holdt konsert i Håkonshallen, og Salgs- og reklameforeningens egen byjubileumsstipendiat, Truls Grung, presenterte sitt svar på problemstillingen «Kan kultur markedsføres».

Konkurranser - igjen

Det hele kulminerte med Paraplyparaden søndag 15. november, klokka 13.00. Arrangementskomiteen hadde sikret oppmøtet på forhånd. De visste at bergenserne elsket konkurranser mer enn noe annet, og hadde utlyst både spørrekonkurranse og rebusløp med attraktive premier. Begge var en øvelse i kunnskap om Bergen og byhistorien. Selve konkurransedokumentene måtte hentes personlig på TTK-kiosken på Torgalmenningen (Turisttrafikk-komiteens ansikt utad), og innleveres på jubileumskontoret fredag den 13. november. I spørrekonkurransen var en valgfri jernbanereise for to i Norge førstepremie, og i rebusløpet var førstepremien en shoppingtur til Newcastle med skipet «Leda». Vinnerne ble offentliggjort på paradedagen. Det fantes også et eget paradelotteri. Hver dag fram til fristen ble jubileumssignal med oppfordringer om å delta sendt fra taket av kiosken.

900 jubileumsballonger

På paradedagen toget altså tusenvis av bergensere med oppslåtte paraplyer i alle slags farger og fasonger fra Festplassen og gjennom byens gater i beste syttendemai-stil, for til sist å ende opp sammen med tilskuerne ved scenen på Torgalmenningen. Der spilte Lungegaarden musikkorps dobbel jubileumsfanfare, mens ti buekorpsgutter fra Skansen bataljon trommet opp til paraplyeksersis, og kommanderte hele Torgalmenningen med i eksersisen med paraplyen som "våpen". 900 barn prydet folkemengden med hver sin jubileumsballong. Konferansierer for dagen var Jakob Skarstein og Rolf Valeur, og de fikk etter hvert selskap av Rune Larsen, som sang buekorpsvise og strilevise. Deretter ble det bergensviser med Norma og Malvin Myhre. Underveis kåserte Finn Bjørn Tønder over hva en paraply kunne brukes til.

Til slutt kom det som alle hadde ventet på. Trekningene i lotteriene. Hovedpremiene i jubileumslotteriet, rebusløpet, kunnskapskonkurransen og paradelotteriet. De oppmøtte hadde fått et paradehefte. Her fant deltakerne program for dagen og flere bergenssanger, inkludert de beste sangene fra Bergens Presseforenings bergensvisekonkurranse. Hvert hefte hadde et eget paradenummer som fungerte som gratislodd i det store paradelotteriet. Thorolf Lockert i Øvrelia på Paradis ble den heldige vinneren av førstepremien, en symbolsk jubileumssum på 900 kroner. Arrangementets gang og suksess ble behørig dekket i dagspressen dagen etter, og i Bergens Tidende kunne også resten av vinnerne lese sine navn.

 

Les mer