Gå tilbake til:
Du er her:

Polaroidfoto av Statsraad Lehmkuhl

I 2015 vil Bergen Byarkiv fokusere på foto i arkivene. Hver måned presenter vi et foto som er typisk eller utypisk for arkivet det er hentet fra.

Fotoet kan dokumentere kommunal eller privat virksomhet, eller det kan helt tilfeldigvis ha blitt en del av et arkiv. Vi vil vise fotoets opphav og funksjon, samt formidlingsevne og plassering i arkivet.

Månedens foto er hentet fra arkivet etter Bergen og Omland Havnevesen (BOH), tilvekst A-3563/5488. BOH er en interkommunal bedrift eid av 11 Hordalandskommuner og Hordaland fylkeskommune.

Polaroidfoto av Statsraad Lehmkuhl bilde
Foto av Statsraad Lehmkuhl. Fra arkivet etter Bergen og Omland Havnevesen, tilvekst A-3563/5488.
 

Polaroidfotoet er merket med påskriften 23. mai 2003, og viser den tremastete stålbarken Statsraad Lehmkuhl i Vågen. Barken som eies av Stiftelsen Statsraad Lehmkuhl, ble bygd ved Johan C. Tecklenborg AG i Bremerhaven- Geestemünde, som er en havneby i Nord-Tyskland litt vest for Hamburg. Opplysninger om fotoet utover merkingen fra 2003 finnes ikke. Fotograf er ukjent. Det er et av i fem polaroidfoto i dette arkivet, fotoene er fra perioden 1985-2003.

Det er relativt få polaroidfoto i Bergen Byarkivs arkiver, der andre fototeknikker i større grad er representert. Dette kan nok tilskrives polaroidteknikkens ikke helt gode bestandighet, og høyere kostnader pr. foto enn ved andre teknikker. Polaroidfilmen var dyrere i innkjøp enn vanlig film, og selv om en slapp fremkalling i mørkerom, ble produksjonskostnadene for denne type foto høyere.

Polaroidfotoet ble oppfunnet av Edvin Land/Polaroid Co. i 1947. Da ble sort/hvitt polaroid lansert, farge kom i 1963. Dette var en fotografisk prosess uten mørkerom. En sprednings-overføringsprosess, der sølvforbindelser og farger blandes inne i polaroidbildet, i den hvite lommen/stripen nederst. Rask fremkalling ga ”ferdig” (Instant) fotografi. Fotoene ble fremkalt etter et par minutter. Den fotokjemiske prosessen som muliggjorde dette blir aldri helt avsluttet, selv om den er langsom. Polaroidfoto er derfor mindre stabile og bestandige enn de fleste andre typer foto. Skarphet og farge forringes ved uheldig lagring. Kjemisk påvirkning mellom polaroidfoto som lagres for tett sammen med andre foto er ikke uvanlig. Polaroidfotoets overflate kan overføre kjemikalier til andre fotoer, spesielt om de ligger side mot side. Denne kjemikaliespredningen fører til økt nedbryting og misfarging. Polaroidfotoene tåler dårlig UV-stråling, og eksponert for sollys taper disse fotoene farge og kontrast. Hvert foto bør derfor pakkes separat, eller skilles med mellomlegg dersom de pakkes i esker.

Fotoet av Statsraad Lehmkuhl i sin hjemhavn i Vågen i 2003 har tapt farge og kontrast, og ser falmet ut. Fotoet har et lite hull i det hvite feltet øverst, det tyder på at fotoet ble festet til en oppslagstavle eller vegg før det ble pakket ned og arkivert. Fotoet er typisk for dette arkivet, som inneholder en del foto av båter og havner. Datoen 23. mai 2003, som var en fredag, setter oss ved hjelp av litt detektivarbeid på sporet av hvilken sammenheng fotoet er fra. Helgen 23. - 25. mai dette året ble nemlig «The Cutty Sark Tall Ships' Races» også kjent som «Cutty Sark» arrangert i Bergen. Statsraad Lehmkuhl var et av skipene som deltok og som ble fotografert. Cutty Sark festivalen i 2003 er også dokumentert gjennom et fotoalbum i arkivet etter Seksjon informasjon, Bergen kommune.

Les mer