Gå tilbake til:
Du er her:

Triumfbuen på Torget

I 2014 vil byarkivet i månedens dokument fokusere på Norges Grunnlovs 200-års jubileum.

Hver måned henter vi frem et dokument som på historisk vis kan sees i sammenheng med jubileet. Det kan være om en politiker, om et samfunnsspørsmål eller om en hendelse.

Månedens dokument for mai 2014 er et foto fra 17. mai 1914 av triumfbuen på Torget som ble reist i anledning grunnlovsjubileet dette året. Fotoet er fra arkivet etter Wernøe, ukjent fotograf.

Eidsvollsmennene skrev under Grunnloven 17. mai 1814, og utover 1800-tallet ble 17. mai markert som minnedag. Dagen fikk i tillegg karakter av å være festdag. Derfor ble Grunnlovens 100 års jubileum 17. mai 1914 grundig markert av det selvstendige Norge.

I Bergen startet forberedelsene i god tid før 17. mai, for feiringen og dekorasjonene dette året skulle være mer omfattende enn vanlig. Forberedelsene var godt i gang 11. mai 1914, da et innlegg om byens utsmykking ble publisert i Morgenavisens spalte «Dag og Nat». Mye var vakkert ifølge innskriver, spesielt triumfbuen og blomsterdekorasjonene, men omfattende gravearbeider skjemmet flere av byens sentrale gater. Den 13. mai melder «Dag og Nat»-spalten at byens kirker ble utsmykket av blomsterhandler Hr. Sigv. Berle med blomster og planter. Videre sto det at at overlærer Wigander tok initiativ til minnemarkering over eidsvollsmennene Rolfsen og Rein. Avisen meldte at den store triumfbuen på Torget nesten var fullført 14. mai. I tillegg ble det reist en større port ved jernbanestasjonen. Byens fattige ble også tilgodesett: Den 16. mai kan vi lese at «Der er stillet ca. 3000 kr til disposisjon af kommunen til utdeling blant byens fattige i anledning jubileumsfestlighederne».

Morgenavisen brukte flere spalter den 18. mai på å skrive om 17. mai feiringen. Byen hadde ifølge avisen aldri vært pyntet vakrere tidligere. Den store triumfbue på Torget, flere portaler, blomster og flagg skapte en verdig og festlig ramme rundt dagens begivenheter. Morgenprosesjonen var ekstra lang, og det oppsto trengsel på Torget. Eidsvollsmennene ble minnet og æret i nitiden, det ble lagt ned blomsterkranser på gravene og fremtredende borgere holdt tale. Folketoget senere på dagen var også omfattende, med Bergen brannvesen i spissen. Brannvesenets innslag demonstrerte utviklingen av brannvesenet de siste 100 årene.

Det var mange arrangementer og festforestillinger, og festforestillingen ved Den Nationale Scene var en stor suksess. Skuespiller frk. Doris Johannessen fremsa en stemningsfull prolog, og det ble både spilt og sunget nasjonale sanger. Det ble også arrangert en stor konsert i Nygårdsparken fra kl. 21.00. Parken var vakkert «illuminert» og tok seg glimrende ut. Konserten ble avsluttet med fyrverkeri omkring klokken 23.00, det største fyrverkeriet Bergen hadde sett til da.

Jubileumsfeiringen var i det store og hele svært vellykket. Været var best tidlig på dagen, men det regnet nå ikke. Arrangementene trakk uvanlig mange deltakere, og dekorasjonene ble lagt merke til. Triumfbuen på Torget gjorde mest ut av seg, og folk strømmet til for å se den. Noen fotograferte den også, bl.a. den ukjente fotografen som tok dette fotoet som er månedens dokument for mai 2014.

 

Kilder: Morgenavisen fra mai 1914.

Triumfbue på Torget i anledning grunnlovsjubileet i 1914. Fotograf: ukjent. Fra arkivet etter Wernøe, BBA-A-4628-Ua2.
Triumfbue på Torget i anledning grunnlovsjubileet i 1914. Fotograf: ukjent. Fra arkivet etter Wernøe, BBA-A-4628-Ua2.
 
Strandgaten ved Østre Muralmenningen 17. mai 1914. Fotograf: Ukjent. Fra arkivet etter Wernøe, BBA-A-4628-Ua2.
Strandgaten ved Østre Muralmenningen 17. mai 1914. Fotograf: Ukjent. Fra arkivet etter Wernøe, BBA-A-4628-Ua2.
 
Triumfbuen på Torget bilde
Dekorert butikkvindu 17. mai 1914. Fotograf: Ukjent. Fra arkivet etter Wernøe, BBA-A-4628-Ua2.