Skjermbilde av forskningsomtalen

Ny forskningsomtale: Opplæring kan fremme sunn seksuell helse hos utviklingshemmede

Målrettet opplæring i seksuell helse og intime forhold kan muligens ha effekt på kunnskapsnivå, holdninger og adferd hos personer med utviklingshemming, viser en systematisk oversikt fra 2019.

Seksuell helse er en fundamental del av det å være menneske og er viktig for livskvalitet gjennom hele livsløpet. Behovet for opplæring og veiledning er stort, enten man er funksjonsfrisk eller ikke. Temaet er bredt og rommer alt fra kunnskap om kropp og biologi, intimhygiene, prevensjon, masturbasjon og grensesetting knyttet til egen og andres seksualitet. 

Oppdrag fra to kommuner

Etat for tjenester til utviklingshemmede i Bergen kommune og Osterøy kommune ønsket å vite hvilke tiltak som er effektive for å fremme sunn seksuell helse hos personer med utviklingshemming. 
Personer med utviklingshemming har en medfødt eller tidlig ervervet tilstand med nedsatt kognitiv, sosial og praktisk fungering, med ulikt nivå av funksjon og fungering. All opplæring må derfor tilrettelegges og tilpasses individuelt, eventuelt for grupper med utviklingshemming. Konsekvensene av å ikke tilby tilpasset opplæring kan være alvorlige, og i verste fall føre til overgrep. 

I den nasjonale veilederen fra 2021 for gode helse- og omsorgstjenester til personer med utviklingshemming presiseres det at kommunen skal legge til rette for god seksuell helse hos personer med utviklingshemming. Samtidig ligger det et ansvar hos spesialisthelsetjenesten, noe som krever godt samarbeid og organisering på tvers av tjenestenivåer.

Fra 6058 forskningsartikler til én forskningsomtale

Etter dialog om oppdraget gikk forskerne Evy Gangstø Steinseide og Birgitte Graverholt fra Høgskulen på Vestlandet gjennom 6058 referanser, og endte opp med å skrive forskningsomtale av én systematisk oversikt som svarte best på det kommunene ville ha svar på. 

Oversikten tar for seg effekter av opplæring i seksuell helse og intime (romantiske) forhold for personer med utviklingshemming på kunnskapsnivå, holdninger og adferd. Den oppsummerer også undervisningstema- og metoder som inngikk i opplæringen – noe som er nyttig for kommunene å vite når de skal forbedre seg på dette området. 

  • Last ned og les hele forskningsomtalen: 

Funn

Kunnskapsoppsummeringen viser at opplæringstiltak muligens kan gi 

  • økt kunnskap om seksuell helse og mer liberale holdninger til tema 
  • bedre ordforråd relatert til seksuell helse og intime (eller romantiske og seksuelle) forhold 
  • mer akseptabel intim og romantisk adferd 
  • nedgang i upassende seksuell adferd 
  • økt kompetanse i å sette grenser for egen seksualitet
Etablert samarbeid  

Forskingsomtalen er laget av Høgskulen på Vestland, i et samarbeidsprosjekt med Kunnskapskommunen Helse Omsorg Vest. Omtalen skal være til støtte for beslutningstagere i kommunenes helse- og omsorgstjenester.  KS er en aktiv partner i prosjektet og ønsker å styrke denne typen kunnskapsarbeid for hele landet, med kommuner i Vestland og Rogaland som pilot.  

Send inn kunnskapsbehov

Har du behov for forskningsresultater på ditt tjenesteområde? Alle som jobber med helse- og omsorgstjenester i kommunene i Vestland og Rogaland kan komme med forslag til problemstillinger som er aktuelle i tjenestene.