Kvinne viser vei i naturen
VILLMARK: Tone K. Bjørø viser vei i Furedalen, en av hennes favoritter på Jubileumsstien. – Jeg vil påstå dette er så nære villmark en kommer i Bergen, sier naturforvalteren, som mer eller mindre har gått hele Jubileumsstien.
Bilde: Nina Blågestad

Jubileumsstien: Furedalen

Villmark og dyreliv

Furedalen har et vakkert og villmarkspreget landskap. Er du riktig heldig kan du få øye på havørn eller hauk langs denne turen.

Turen starter fra parkeringsplassen ved Myrdalsvatnet og følger turvei langs vannet. Nordøst for Myrdalsvatnet møter du Ljoselva. Jubileumsstien følger turveien videre inn på en traktorvei, hvor selve stien starter i terrenget. Etter å ha forsert noen høydemeter, vil du raskt komme inn i selve Furedalen. Ser du deg tilbake her, vil du få flott utsikt mot Bjøllebotn og Birkelandsfjellet som også er en del av Jubileumsstien. Her følger du merket stitrasé med Jubileumsstiens egne merkestikker langs elvefaret til det kommer en slak bakke til et myrområde en skal passere før en igjen starter oppstigning til neste høydedrag like under høyspentmastene.

Furedalen har et vakkert og villmarkspreget landskap til tross for høyspentmasten som stitraseen følger mer eller mindre gjennomgående mot Søylen fra dette punktet. Fra høydedraget følger Jubileumsstien fjellryggen slakt nedover og en får utsikt mot Brattland. Her går du gjennom en furuskog ned mot Furedalsvatnet. Ved Furedalsvatnet er det flott å ta seg en pause. På vei ned fra Furedalsvatnet følger du en fin turvei ned mot Søylen og busstopp. En kan enten ta bussen til Nesttun eller mot Arna, eventuelt gå neste etappe.

Ruten

Delstrekning 4, Myrdalsvatnet – Furedalen – Søylen

Avstand og tidsbruk

Turen er på ca. 6,5 km og tar ca. 3 - 4 timer i behagelig tempo.

Gradering

Rød. Stien går mye på fjell og er ikke alltid like lett å følge. Av den grunn er det tett mellom merkestikkene. Området har villmarkspreg med noen myrpartier.

Kart over Jubileumsstien
BERGEN PÅ LANGS: Stien går fra Krokeide i sør til Tellevik kai i nord, og over blant annet Smøråsfjellet i Fana og Hauggjelsvarden ved Ulriken.
Bilde: Bymiljøetaten

Her finner du de andre turtipsene langs Jubileumsstien:

Denne saken sto også på trykk i Bergenseren nummer 1 2020

MER INFO: Følg status for Jubileumsstien her