Sauer på fjellet
UTSYN: På Jubileumsstiens lengste delstrekning er området ved Vinddalseggen et av høydepunktene.
Bilde: Synnøve Aas

Jubileumsstien: Hauggjelsvarden og Vindalseggen

Storslått landskap på Bergens tak

Jubileumsstiens lengste etappe er på omtrent 18 kilometer og er en langtur i høyfjellet som gir deg storslått utsikt og Viddens høyeste punkt.

Fra sør starter turen på Søylen og går opp Brattlandsveien til Øvre Brattland. Her følges postveien cirka 1 kilometer til du møter sti mot Hauggjelsvarden. Sti mot Hauggjelsvarden er en bratt og tung strekning. Ruten er gradert som rød, da den er lang og er en høyfjellstur. Det kreves kjennskap til å ferdes i fjellet og nødvendig utstyr.

Varde på fjelltopp
TOPPTUR: Hauggjelsvarden er stiens og byfjellenes høyeste punkt, 673 meter over havet.
Bilde: Tone Bjørø

Ved start fra Søylen kommer du til Hauggjelsvarden etter et par timer med oppstigning. Hauggjelsvarden er det høyeste punktet (673 moh.) på denne etappen. Underveis passerer du Vinddalen og Vinddalsskaret. Vinddalen er en fint formet botn med bratt fjell på tre sider. Siste del av denne strekningen går i et ganske vått område.

På strekningen mellom Hauggjelsvarden og Vardegga er det god sti i et lett høyfjellsterreng. Her opplever du å være på byens tak, med storslåtte fjellformasjoner og vakkert landskap i alle himmelretninger. Inkludert kjente landemerker som radiomasten på Rundemanen og Ulriken.

Underveis kan du ta avstikkere til lagshyttene som ligger langs Jubileumsstien. Flere av dem er vanligvis åpne på søndager i tursesongen.

Ruten

Delstrekning 5, Søylen via postveien på Brattland, Vidden og Vinddalseggen til Rolland.

Avstand og tidsbruk

Turen er på 18,2 km og tar 7–8 timer.

Gradering

Rød. Dette er en lang tur, men ikke så veldig krevende når du først er kommet opp på fjellplatået og møter sti over Vidden.

Kart over Jubileumsstien
BERGEN PÅ LANGS: Stien går fra Krokeide i sør til Tellevik kai i nord, og over blant annet Smøråsfjellet i Fana og Hauggjelsvarden ved Ulriken.
Bilde: Bymiljøetaten

Her finner du resten av turtipsene langs jubileumsstien:

Denne saken sto også på trykk i Bergenseren nummer 1 2020

MER INFO: Se status for Jubileumsstien her