Gå tilbake til:
Du er her:
Forslag til sølvtøykiste. Kisten var en gave fra Bergen kommune til Kong Haakon i anledning hans 50-års jubileum som monark i 1955.
Forslag til sølvtøykiste. Kisten var en gave fra Bergen kommune til Kong Haakon i anledning hans 50-års jubileum som monark i 1955.
Bilde: Arkivet etter snekkermestrene Christopher og Alf Knag, Bergen byarkiv, BBA/A-1790, Taa:13 .

Knag – et bergensk møbeleventyr

Bli bedre kjent med historien til møbelsnekkerne Christopher og Alf Knag og arkivet de har etterlatt seg! Nå kan du lese artikkelen «Knag - et bergensk møbeleventyr» skrevet av Ine Merete Baadsvik.

Møbelsnekkerfirmaet Chr. Knag AS ble etablert av Christopher Severin Knag i 1879 og videreført av hans sønn Alf Knag. Firmaet leverte møbler til bergenserne i nesten hundre år før det ble nedlagt i 1975. Christopher Knag var en dyktig møbelsnekker og fikk raskt et godt ry. Han ble spesielt kjent for sine møbler med intarsia (mosaikk i tre), og deltok på en rekke utstillinger. Firmaet produserte en stor mengde historiske stilmøbler, som var svært populære i Bergen. De har også levert møbler og annet utstyr til flere bedrifter og institusjoner som Hotel Terminus, Vestlandske Kunstindustrimuseum og Bergen Museum.

Arkivet etter firmaet er bevart og oppbevares på Bergen byarkiv. Det er et innholdsrikt arkiv som forteller detaljert om bedriftens virksomhet, og inneholder alt fra korrespondanse og regnskap til hundrevis av møbeltegninger og foto. For en del år siden ble arkivet ordnet og delvis digitalisert.

Rådgiver ved byarkivet, Ine Merete Baadsvik, skrev i 2017 en artikkel om firmaet med utgangspunkt i arkivet. Artikkelen er publisert i festskriftet til tidligere byarkivar Arne Skivenes «Han e’ søkkande go’!». Nå gjør vi artikkelen tilgjengelig slik at du kan bli kjent med både Christopher Knag , firmaet og arkivet.

Les artikkelen «Knag - et bergensk møbeleventyr»

 

Skisse av skap i dragestil dekorert med intarsia.
Skisse av skap i dragestil dekorert med intarsia.
Bilde: Arkivet etter snekkermestrene Christopher og Alf Knag, Bergen byarkiv, BBA/A-1790, Tc.

Arkivet etter snekkermestrene Christopher og Alf Knag

På nettsiden Arkivportalen finner du en oversikt over hva arkivet etter snekkermestrene Christopher og Alf Knag inneholder.

Arkivliste over arkivet etter Chr. Knag AS:

Selv om arkivet ikke er fritt tilgjengelig, vil du kunne få tillatelse til å se på det. Ønsker du å se på noe av materialet på vår lesesal, ta kontakt med byarkivet på e-post: post.byarkivet@bergen.kommune.no

Les mer om Knag

På nettsiden vår finner du også artikkelen «Møbelfirmaet Chr. Knag» med tre billedserier der vi viser litt av det kunstneriske innholdet i arkivet, både møbeltegninger, foto, intarsiaprøver og sjablonger brukt i produksjonen.

På vårt digitale oppslagsverk oVe finner du en artikkel om snekkermestrene Christopher og Alf Knag, «Knag, Christopher og Alf». Du finner også en artikkel om intarsia.

Vi har også skrevet tre artikler til Wikipedia med utgangspunkt i arkivet: