Smilende mann viser tommel opp foran turskilt
GODT MERKET: Trond Karlstad og kollegaene fra A2g har fått jobben med å sette opp skilt og merker langs Jubileumsstien.
Bilde: Ashkan Rouzrokh

Legg Bergen for dine føtter

En ny jubileumssti på langs av Bergen åpner før sommeren. Vi har plukket ut fem smakebiter fra ruten. Kanskje finner du en ny turfavoritt?

Jubileumsstien er cirka 50 kilometer lang og går fra Krokeide i sør til Tellevik kai i nord. Stien er delt opp i åtte ulike etapper, og har noe for enhver smak og vanskelighetsgrad. Bymiljøetaten legger ned et stort arbeid med å tilrettelegge stien, med skilting, vegetasjonsrydding, kloppelegging og merking. Den blir åpnet offisielt før sommeren og digitale kart over stien vil komme så snart de er klare.

MER INFO: Følg arbeidet med Jubileumsstien her

– Fin måte å presentere byen på

Bergen på langs er en idé som har ligget latent i Bymiljøetaten en stund.

– Jubileet er en fin anledning til å realisere stien, og en god måte å feire den fine byen vår på, sier Tone K. Bjørø, naturforvalter i Bymiljøetaten. Hun er den som kjenner stien best, etter mange timer med planlegging og prøvegåing.

– Det er et lett prosjekt å bli engasjert i. Kjekt å få lov til å jobbe med turplanlegging, ikke minst når en vet at det er et prosjekt som vil fremme folks opplevelse av friluftsliv og natur. Jeg tror mange vil få stor glede av den ferdige stien, sier Bjørø.

Tre arbeidere setter opp merking.
TILDEKKET FREM TIL ÅPNING: Her jobber A2g ved Krokeide, der stien starter. Merkingen foregår helt frem til stien blir offisielt åpnet før sommeren. Til da er skiltene tildekket.
Bilde: Ashkan Rouzrokh

Lav terskel

Bymiljøetatens mål er å tilrettelegge en tursti som gjør det enkelt å ferdes i terrenget. Turstien får karakteristiske merkestikker med egen jubileumslogo som skal hjelpe deg å vite at du ferdes langs Jubileumsstien. I all hovedsak går den langs eksisterende turstier, som nå knyttes sammen til en sammenhengende tursti ved bruk av kollektivtransport til etappene.

– Vårt håp er at folk vil føle det tryggere å prøve nye områder når stien er så godt merket. Siden vi har lagt opp til bruk av kollektivtrafikk, er man også friere til å gå fra A til B, og ikke den klassiske rundturen, sier hun.

Kart over Jubileumsstien
BERGEN PÅ LANGS: Stien går fra Krokeide i sør til Tellevik kai i nord, og over blant annet Smøråsfjellet i Fana og Hauggjelsvarden ved Ulriken.
Bilde: Bymiljøetaten

Her finner du fem turtips langs Jubileumsstien:

  1. SMØRÅSFJELLET: Perfekt for småtroll på smøretur
  2. MYRDALSVATNET: Trolsk stemning på universell tursti
  3. FUREDALEN: Villmark og dyreliv
  4. HAUGGJELSVARDEN OG VINDALSEGGEN: Storslott landskap på Bergens tak
  5. TELLEVIK KAI: Ta et bad eller prøv fiskelykken

Denne saken sto også på trykk i Bergenseren nummer 1 2020