Gå tilbake til:
Du er her:

Viser filmer om arkitektur i samarbeid med BIFF

Med omtrent 70.000 besøkende er BIFF landets største filmfestival. 2018 markerte starten på et samarbeid mellom BIFF og Byarkitekten om filmer om arkitektur.

Filmvisning i Johanneskirken
I tillegg til de ordinære festivalvisningene på Bergen kino, har det under BIFF blitt vist arkitekturfilm på arenaer som vanligvis ikke forbindes med filmvisning. Bildet er fra Johanneskirken.
Bilde: Sorella Zhou

Festivalen har et særlig fokus på dokumentarfilm, og Byarkitekten har derfor sammen med festivalen årlig håndplukket dokumentarer som omhandler arkitektur og byutvikling. Relevante fagpersoner har holdt introduksjon foran filmene, og spesialarrangementer har inkludert frokostvisninger, livemusikk og kirkevisning. Publikumstallet for arkitekturfilmvisningene var 691 i 2018 og 1572 i 2019.

Under kan du gå nærmere gjennom programmet for samarbeidet de ulike årene.

2021

Engasjement og aktivisme er viktig for å hindre at vi både stopper helt opp og går for fort frem. Under årets festival vises det filmer som blant annet handler om folkeopprør for bedre fremkommelighet og sikrere byer, og filmer om optimisme for at vi kan planlegge oss til en bedre nåtid og fremtid. Vi blir tatt med til vakre byggverk utført i materialer av høy kvalitet som harmonerer med landskapet og som fremstår like unike i dag som da de ble bygget.   

PROGRAM
20.-28.oktober 2021

 

Nemesis
Nemesis
Bilde: BIFF

NEMESIS
Thomas Imbach
(Sveits, 2020) 

Innleder tirsdag 26. oktober MB5: Anders Rubing (Doktorgradsstipendiat ved UiB og arkitekt) 

Det er noe fascinerende, men også noe veldig sørgmodig over å se et bygg bli revet. Tak og vegger knekker sammen, glassbiter spretter rundt mens gravemaskinene biter over armeringsjern og tygger i seg teglstein. Men noen ser også muligheter til å bruke det dødsdømte bygget og det tomme arealet til midlertidige aktiviteter før et helt nytt kompleks står ferdig. 
Les mer

City Dreamers
City Dreamers
Bilde: BIFF

CITY DREAMERS
Joseph Hillel
(USA/Canada, 2018)

Innleder mandag 25. oktober MB5: Maria Molden (byarkitekt)

Arkitektene Phyllis Lambert, Blanche Lemco van Ginkel, Cornelia Hahn Oberlander og Denise Scott Brown er kanskje ikke like kjente som sine mannlige samarbeidspartnere (bl.a. Mies van der Rohe, Le Corbusier, Louis Kahn og Robert Venturi) – men har like fullt i sine innflytelsesrike karrierer delt drømmen om en grunnleggende menneskelig og inkluderende by.
Les mer
 

Mind of Modernism
Mind of Modernism
Bilde: BIFF

MIND OF MODERNISM (PLATTFORM)
Paul Tunge
(Norge, 2021)

Premiere lørdag 23. oktober MB5 med regissør Paul Tunge til stede. 
Innleder torsdag 28. oktober: Eva Korsøen (Arkitekt, Kvalbein Korsøen arkitektur)

Villaens tid er kanskje forbi? Så hva kan vi lære og ta med oss fra tidligere tiders villaarkitektur inn i den bærekraftige fremtiden vi skal skape? I den nyeste filmen til Paul Tunge får vi komme tett på flere villaer tegnet av norske arkitekter. Vi får et unikt møte med vakre materialer og ikoniske rom.
Les mer

Together we cycle
Together we cycle
Bilde: BIFF

TOGETHER WE CYCLE
Arne Gielen, Gertjan Hulster
(Nederland, 2020)

Lørdag 23. oktober kl. 13 er det «bike-in kino» i Røkeriet på USF Verftet. 
Innleder: Peter Andersen (Instituttleder ved Institutt for geografi på UiB)

Innleder onsdag 27. oktober MB5: Peter Andersen (Instituttleder ved Institutt for geografi på UiB

Gode sykkelveier er ikke en selvfølge og det var det heller ikke i Nederland på 70-tallet. Privatbilen dominerte, og sykkel var avleggs. I denne dokumentaren får vi et innblikk i hvordan opprøret mot privatbilismen samlet alt fra anarkister til høytstående politikere, og som sammen aksjonerte for en tryggere og mer sykkelvennlig by. 
Les mer

MAU
MAU
Bilde: BIFF

MAU
Benji Bergmann, Jono Bergmann
(USA/Østerrike, 2021)

Spesialvisning i «Smien» på verftstomten på Lakesvåg søndag 17. oktober med innleder: Endre Berentzen (Mad Professor, Mad arkitekter). 

«Change the Game», panelsamtale på det nyåpnede Kulturhuset i samarbeid med Grafill og Design Region Bergen etter visning fredag 22. oktober MB5.

Arkitektur og design handler ikke bare om å utforme bygg eller gjenstander. Det handler om en strategisk, prosess- og løsningsorientert tilnærming som kan brukes til å arbeide med alt fra utformingen av en brusboks til komplekse urbane problemstillinger. Blander du inn en solid dose optimisme er ingenting umulig å løse, skal vi tro designeren og visjonæren, Bruce Mau.
Les mer

 

2020

Other Music
Other Music
Bilde: BIFF

OTHER MUSIC
Puloma Basu, Rob Hatch-Miller
(USA, 2019)

Innleder hovedvisning på Apollon:
Henrik Svanevik (podcastprodusent i Bergens Tidene og tidligere Robot-eier) og Lene Bergmann (daglig leder i kommunikasjonsbyrået Mannheimer).

Etter hvert som musikkindustrien beveger seg over i en stadig mer digital verden, kjemper samlingspunkt som den nå stengte butikken Other Music for å overleve. Forsvinningen av slike butikker representerer også den levende byens død, der de fysiske møteplassene som inspirerer og involverer oss, sakte migrerer til andre fora. Hva blir byens nye innhold og hvem skaper de nye møteplassene?
 

Last and first men
Last and first men
Bilde: BIFF

LAST AND FIRST MEN
Jóhann Jóhannsson (Island, 2019)

Innleder hovedvisning på Bergensmeieriet (i samarbeid med Bonava): Bergenscellisten
Sebastian Dörfler holder innledningen og fremfører en kort egenkomposisjon.

Spomeniker, et bisarrt arkitektonisk minnesmerke, er bevisst blottet for humanitet. LAST AND FIRST MENs vandring gjennom byggverkene inviterer til meditasjon over menneskehetens fremtid, i takt med musikk fra komponisten Jóhann Jóhannsson. De utsøkt stemingsfulle bildene og lydopplevelsene i dette poetiske filmessayet stiller også spørsmål om minneverdig arkitektur og dens rolle over tid.
 

Aalto
Aalto
Bilde: BIFF

AALTO
Virpi Suutari (Finland, 2020)

Innleder hovedvisning på MB5: 
Lars Berge (arkitektkontor LJB).

AALTO gir nytt innblikk i en av Nordens største arkitekter og designere gjennom tidene, ved å gi rom til det rike samarbeidet med hans første kone Aino. Dokumentaren skildrer Aaltos organiske designidiom og evnen til å skape poetiske steder ut fra hverdagens krav, enkeltmenneskets behov og kjærligheten til naturen.
 

Rebuilding Paradise
Rebuilding Paradise
Bilde: BIFF

REBUILDING PARADISE
Ron Howard (USA, 2020)

Innleder hovedvisning på MB1
(i samarbeid med Bærekraftig frokost):
Tord Øyen (Byarkitekten, Bergen kommune)
i dialog med Stina Ellevseth Oseland (klimadirektør i Bergen kommune).

Arkitektur handler om vår identitet, om tilhørighet og trygghet. Derfor bryr vi oss om våre omgivelser og kjenner deres betydning når de forsvinner. REBUILDING PARADISE handler om det felles engasjementet rundt oppbyggingen etter en massiv bybrann. Det basale behovet for å ha et sted å bo og høre til, med rom der vi fester våre minner og lever hverdagene våre, blir naturligvis koblet til drømmen om hvordan man vil bo.
 

Of Vineyards and shoeboxes
Of Vineyards and shoeboxes
Bilde: BIFF

OF VINEYARDS AND SHOEBOXES
Günter Atteln (Tyskland, 2018)

Innleder spesialvisning på Østre:
Gunnar Herleif Nilsen (tidligere tekniker og musikkprodusent for klassisk musikk i NRK, hovedsakelig i Grieghallen i Bergen).

"Spiller du i en god konserthall får den deg til å høres bedre ut enn du er", oppsummerer dirigenten Paavo Järvi. OF VINEYARDS AND SHOEBOXES tar oss med til noen av de mest ikoniske konsertsalene i verden på let etter akustisk perfeksjon. Konserthallen fremstår som et klanginstrument musikerne må lære seg å spille på. Dokumentaren tar oss inn i arkitekturens lydverden og gir oss viktig innsikt i dens muligheter.
 


2019

PUSH
PUSH, Fredrik Gertten
Bilde: BIFF

PUSH 
Fredrik Gertten (Sverige, 2019)
Innleder hovedvisning: Kristin Kjærås (SpaceLab/UiB)

Første tegn på at du må forlate nabolaget ditt er når vintagebutikkene dukker opp, sier en engasjert pubeier i åpningen av høyaktuelle PUSH. Filmen handler ikke bare om gentrifisering, men hvordan den globale økonomien manifesterer seg i lokal byutvikling. Vi får se hvordan enorme hedgefunds påvirker vanlige folks husleie, mens storbyer fra Berlin til Toronto tar stadig strengere grep for å sikre «affordable housing».
Les mer om PUSH på BIFFs nettsider

 

The Human Shelter
The Human Shelter
Bilde: BIFF

THE HUMAN SHELTER
Boris Benjamin Bertram
(Danmark, 2018)
Innleder hovedvisning:Cristian Stefanescu (BAS/a-works)

Bolig er en menneskerett, og noe av det som forbinder mennesker verden over. Men hva er det som utgjør et hjem? Finnes det en fellesnevner mellom det mest beskjedne krypinn og en påkostet enebolig, som gjør at det ikke bare er snakk om et byggverk, men en bolig – et hjem? THE HUMAN SHELTER reiser verden rundt og lar tilsynelatende vidt forskjellige intervjuobjekter filosofere over disse spørsmålene.
 

Do more with less
Do more with less
Bilde: BIFF

DO MORE WITH LESS
Katerina Kliwadenko, Mario Novas (Ecuador/Spania, 2017)
Innleder hovedvisning: Susanne Puchberger (BAS/3RW)

Sitatet «Less is More» tilskrives arkitekten Ludwig Mies van der Rohe. Lett omskrevet er det ideologien til en gruppe samfunnsengasjerte latinamerikanske arkitekter, som forsøker å skape billig og bra arkitektur i områder der kriser truer. Med skepsis til storindustrien og forkjærlighet for lokale leverandører snus konvensjonelle byggeprosesser på hodet slik at de med få midler kan bygge gode hus til de som trenger det.
 

AUTONOMY
Alex Horwitz (USA, 2019)
Innleder hovedvisning: Lars Ove Kvalbein (Sykkel- og mobilitetskontoret, Bymiljøetaten, Bergen kommune)

Selvkjørende biler er på full fart inn ikke bare i bevisstheten vår, men også i gater verden over, og at de vil komme til å ha en stor innvirkning på byene våre slik vi kjenner de i dag, er udiskutabelt. AUTONOMY ser på hvordan de autonome kjøretøyene utfordrer USAs sterke individuelle kjørekultur, og gir oss en grundig innføring i noe som for bare få år siden virket som science fiction.
 

Architecture of infinity
Architecture of infinity
Bilde: BIFF

ARCHITECTURE OF INFINITY
Christoph Schaub (Sveits, 2018)

BIFF, Byarkitekten og Bergen Kirkeautunnale samarbeidet om denne spesialvisningen av filmen ARCHITECTURE OF INFINITY. Da Bergens Tidende høsten 2019 kåret Bergens flotteste bygning, kom Johanneskirken på andreplass. ARCHITECTURE OF INFINITY handler om arkitektur, rom og evighet – da kan det knapt tenkes mer egnet visningssted enn i det storslåtte kirkerommet, med glassmaleriene såvidt opplyst av skumringen utenfor.

Før filmen var det en panelsamtale om arkitektur, rom og åndelighet. Panelet besto av byarkitekt i Bergen kommune Maria Molden, prest i Johanneskirken Anne Bæckstrøm Hovda, og arkitekturpsykolog og musiker Eirik Glambek Bøe.
 

2018

The world before your feet
The world before your feet
Bilde: BIFF

THE WORLD BEFORE YOUR FEET
Jeremy Workman (USA, 2018)

Denne spesielle filmen er dels fotgjengerrapport fra New York, dels beskrivelse av en storby sett fra gateplan. Byen vises slik den oppleves som menneske: fra øyehøyde, ikke fugleperspektiv. I Bergen er gåbyen et av de aller viktigste målene for dagens byutvikling. Denne filmen viser en som tar gåbyen mer bokstavelig enn de fleste av oss.
 

Citizen Jane
Citizen Jane
Bilde: BIFF

CITIZEN JANE
Matt Tyrnauer (USA, 2016)
Innledning hovedvisning: Håvard Haarstad (UiB/SpaceLab)

Jane Jacobs’ bok «The Death and Life of Great American Cities» er fast inventar på nattbordet til urbanister verden over, og er som en bibel å regne for mange som jobber med byutvikling. Skrevet i 1961 av en aktivistisk journalist kan dens betydning knapt overvurderes. Jacobs sitt tankegods er fortsatt høyaktuelt og til stor inspirasjon for alle som er engasjert i nabolaget sitt og som jobber med by- og stedsutvikling. Det nytter å engasjere seg!
 

The real thing
The real thing
Bilde: BIFF

THE REAL THING
Benoît Felici (Frankrike, 2018).
Innledning hovedvisning: Endre Sten Nilsen (Fylkeskonservatoren, Hordaland Fylkeskommune)

Byer vokser organisk frem over hundrevis av år og har en form som er resultat av en lang utvikling. Det merkes når man vandrer i historiske gateløp og autentiske byomgivelser. I denne absurde dokumentaren settes autentisitetsbegrepet på prøve, når vi får se kinesiske replikaer av byene Paris, London og Venezia og møter folk som lever i disse Disneyland-aktige omgivelsene.
 

Bauta+Odda
Bauta+Odda
Bilde: BIFF

BAUTA + ODDA
Paul Tunge, Egil Haaskjold Larsen (Norge, 2017)
Innledning: Nicholas Møllerhaug

Her er beviset på hvordan film er som skreddersydd for formidling av arkitektur. På en kontemplativ, poetisk og kunstferdig måte vekker regissørene Paul Tunge og Egil Håskjold Larsen linjer, rom og materialer til liv på lerretet. Arkitekturens estetiske dimensjon står i fokus i regissørenes to siste filmer, som begge har fått spesialskrevet musikk av Kim Hiorthøy. BAUTA er en tematisk oppfølger til AD ASTRA, og viser i umiskjennelig stil frem en rekke offentlige bygg som er representanter for stilarten brutalisme. I ODDA tas vi med på en reise gjennom det storslagne, men nå nedlagte smelteverket i Odda, filmet i én eneste tagning.

BAUTA og ODDA ble vist sammen med GARDEN II på Østre, i et samarbeid mellom BIFF, Ekko og Byarkitekten.