Sentralbadet etter ombygging til scenekunsthus
Sentralbadet skal gjøres om til et scenekunsthus med kontoretasjer i et påbygg på toppen.
Bilde: HLM Arkitekter

Byggeprosjekt Sentralbadet scenekunsthus

Sentralbadet skal gjøres om til et scenekunsthus med publikumsrettede funksjoner. Carte Blanche, BIT Teatergarasjen og andre aktører fra scenekunstmiljøet skal benytte seg av det «nye» Sentralbadet.

Se informasjon om nabomøte 21. mars 2024 kl. 18.00

Status:  Samspillsfase

Prosjektbeskrivelse

Byggets historie

Sentralbadet før ombyggingen
Sentralbadet var storstuen til svømme- og stupeidretten i Bergen fra 1960-2014.
Bilde: Bergen kommune

Sentralbadet ble oppført i 1960 og var Bergens første svømmehall. Bygget var tegnet av Halfdan B. Grieg og var da det åpnet et av de mest moderne svømmeanleggene i Norge med flere ulike typer bad i tillegg til hovedbassengene. 

Tidlig på 80-tallet gjennomgikk sentralbadet en større ombygging og oppgradering. Da forsvant mye av det originale interiøret. Svømmeanlegget ble lagt ned i 2014 da det nye svømmeanlegget ADO Arena åpnet. 

Scenekunsthuset sett fra Baneveien
Slik vil scenekunsthuset se ut fra Baneveien. De store vindusflatene fra tiden som svømmeanlegg er beholdt.
Bilde: HLM Arkitekter

De siste årene har bygget bl.a. huset Pepperkakebyen og vært vaksinestasjon under koronapandemien og det har vært gitt tillatelse til å bruke noen av fasadene til gatekunst.

Arbeidet med løsningsforslaget

Bergen kommune gjennomførte en konkurranse tilbake i 2020 der Constructa (nå: Veidekke) leverte det beste løsningsforslaget sammen med HLM arkitektur, Smedsvik landskapsarkitekter og Sweco. 

Utvikling av prosjektet er gjennomført i tett samarbeid med hovedbrukerne Carte Blanche og BIT Teatergarasjen gjennom utarbeidelse av skisseprosjekt i 2021-22 og forprosjekt i 2022-23. 

Ombygging til scenekunsthus

Scenekunsthuset har behov for et noe større scenevolum enn det som ligger i bassengbygget i dag. I samarbeid med Byantikvaren og Byarkitekten er det utarbeidet et prosjekt som har en klar historisk forankring, men som rommer den nye scenekunstens behov.

 

Illustrasjon av foajeen i 1. etasje
Illustrasjon av foajeen i første etasje.
Bilde: HLM Arkitektur

Volumet av bassengbygget økes, men karakteren i huset beholdes. Terrassen mot Baneveien beholder sin plassering og form og den store glassveggen forlenges i høyden for å ta opp det økte volumet av bassengbygget. En ny vareheis etableres i terrassen for varelevering og for å kunne flytte større kulisser o.l. opp til de store scenene i hovedetasjen (plan 1)

I Teatergaten rives eksisterende trapp og en ny forplass med en universell tilgjengelig hovedinngang etableres. Et fire-etasjers kontorpåbygg skal bygges over den delen av bygget som vender mot Teatergaten (den gamle garderobedelen av bygget). 

I hovedtrekk bevares den nedre delen av «garderobebygget» med pilastre og vinduer og det tette båndet øverst, som i dag har betongfliser, får nye fliser i samme format og vil bli åpnet opp med to større vinduer for å gi dagslys til bakenforliggende studiorom.

Scene med stor glassvegg i enden
I Sentralbadet kommer det 2 store scenerom med henholdsvis 150 og 300 seter i skyvbart amfi.
Bilde: HLM Arkitektur

 I Sentralbadet kommer det to store scenerom med henholdsvis 150 og 300 seter i et skyvbart amfi. Disse er plassert i inngangsetasjen i bassengbygget mot den store glassveggen, der den største scenen vil kunne åpnes helt mot glassveggen. 

Den minste scenen er en blackbox. I hovedetasjen vil det også være en kafe/restaurant med bar samt større foajeområde for publikum. I underetasjen blir det publikumsgarderobe, «back of house» funksjoner tilknyttet scenene samt diverse verksteder og lager for produksjon og oppbevaring av kulisser, kostymer o.l. 

I byggets 3. etasje kommer det to mindre studioer som vil brukes både til øving av nye forestillinger samt til fremføring av forestillinger til publikum. Huset vil også ha kontorarealer til Carte Blanche og BIT Teatergarasjen sine administrasjoner.

Kontorer med utsikt over Byfjorden
Utsikten mot Askøy blir ikke så verst fra kontoretasjene som er planlagt øverst i scenekunsthuset.
Bilde: HLM Arkitektur

Å transformere Sentralbadet er en kompleks oppgave, der det er søkt å bevare så mye av eksisterende bygg som mulig. På grunn av tilstanden til eksisterende konstruksjoner og at et scenekunsthus har behov for store åpne volum må deler av bygget rives og bygges opp igjen. 

Mindre lett riving innvendig var gjennomført vinteren 2022/23 og  materialer og objekter som skal gjenbrukes er tatt vare på. Bl.a skal stål fra bassenget brukes i interiøret i publikumsområdene, noe sanitærutstyr skal gjenbrukes og kobber fra taket skal brukes til nye beslag.

Mindre endring av reguleringsplanen for området er godkjent og rammesøknad er til behandling. Forventet oppstart på byggeplass er høsten 2023 med planlagt ferdigstillelse 2. kvartal 2026.

Fakta:

  • Adresse: Teatergaten 37
  • Areal: Ombygging: 6145 m²; nybygg: 3600 m²
  • Oppstart lette rivearbeider: 2 kvartal 2022
  • Planlagt ferdigstilt: 2.kvartal 2026.
  • Entrepriseform: Samspillsentreprise
  • Samspillsgruppe: Veidekke AS. Arkitekt – HLM
  • Fremdrift: Byggestart høsten 2023 

Prosjektleder i Etat for utbygging: Chris Johannesson