Kunstner Jumana Manna og en liten del av det som skal bli bygulvet i det nye regjeringskvartalet.
BYGULV: Kunstner Jumana Manna og en liten del av det som skal bli bygulvet i det nye regjeringskvartalet.
Bilde: Niklas Hart / KORO

En bit av Bergen i Regjeringskvartalet

Bergen kommune bidrar med 8 tonn stein til bygulvet i det nye regjeringskvartalet.

Substitute er vinnerforslaget til utsmykningen av bygulvet i det nye regjeringskvartalet i Oslo, på oppdrag fra, og produsert av KORO (Kunst i offentlige rom). 

Verket består av 800 kvm steingulv, laget av et bredt mangfold av resirkulerte granittsteiner som er donert fra kommuner, fylkeskommuner og andre aktører i hele Norge.

Ferdig i 2025

Den Berlin-baserte palestinske kunstneren Jumana Manna ble valgt til å utforme kunstverket som skal bli bygulvet i det nye kvartalet. Plassen skal legge til rette for mange typer av store og små begivenheter slik som seremonier, demonstrasjoner, taler og generelt folkeliv. Kunstprosjektet skal være ferdig i 2025.

All steinen som doneres til prosjektet utformer Manna i et monumenthuggeri, før det legges i bakken i Regjeringskvartalet. I prosjektet inngår storgatestein fra byer i Norge, stein fra Nidarosdomen, broer, gater, murer, gjerder og bygninger fra hele landet. 

Bidrag fra Bergen

Brostein i Bergen
BROSTEIN: Bergen kommune har donert både brostein og stein fra første del av bybaneutbyggingen.
Bilde: Heidi Jaeger

Bergen kommune har donert både brostein og stein fra første del av bybaneutbyggingen. Som en av de første byene i landet innførte Bergen steinsetting, allerede på begynnelsen av 1500-tallet, og har en lang brosteinshistorie. Ved å kombinere brostein med Evjen-granitt og hvit linjestein som går igjen på alle bybanestoppene fra første utbygging, representerer Bergen kommunes gave både historisk og moderne infrastruktur. 

– Hver stein er et utrolig historisk minne, som spenner fra millioner av år gammel geologisk tilstedeværelse til stein brukt under en lyktestolpe utenfor slottet i Oslo. Vi er nå i en prosess med å prøve å fordøye og pakke ut så mange av disse historiene som vi kan, for så å brette dem tilbake inn i det konseptuelle stoffet i verket, sier Manna til koro.no.

Les mer om prosjektet: