Konserverer skulpturer i sentrum i sommer

Skulpturer av Bjørnstjerne Bjørnson, Edvard Grieg og Ludvig Holberg får alle vedlikehold i sommer.

Skulptur av Bjørnstjerne Bjørnson
FÅR VEDLIKEHOLD: Statuen av Bjørnstjerne Bjørnson ved teateret.
Bilde: Elin Reisæter

I Bergen kommune finnes det mange kunstverk. De har forskjellig uttrykk, er laget av forskjellige materialer, og det finnes både nye og gamle skulpturer. De har det til felles at de trenger vedlikehold.

Seksjon for kunst og kulturutvikling i Bergen kommune har ansvar for å vedlikeholde kunsten som kommunen eier. Konservatorer fra Bevaringstjenestene ved Museumssenteret i Hordaland har faglig kompetanse på metallarbeid og Bymiljøetaten gir tilgang til vann og strøm. 

Kunstverk klare for reparasjon

Hvert år foretar kunstforvalter og konservator en felles befaring av skulpturer, og gjør en prioritering av hvilke kunstverk som er klare for reparasjon. I tillegg kommer det meldinger om hærverk og plutselige skader på skulpturene i det offentlige rommet. 

Statuen som viser Bjørnstjerne Bjørnson har stått på plassen siden 17. mai 1917, og er laget av Gustav Vigeland. Statuen er plassert ved Teaterparken og viser til Bjørnsons betydelige innsats for teateret. Skulpturen bærer preg av sin høye alder og har indre skader. I 2005 foretok Bergen kommune en grundig reparasjon av Bjørnson og han er under oppsyn. 

I Teaterparken finner vi en annen skulptur av Gustav Vigeland, Mor og barn (1918). Sammen med Ynglingen (1916) av Ingebrigt Vik, har de fått grundig rengjøring, polering og voks i sommer. 

En av kommunens mange skulpturer av Edvard Grieg (1917) finner vi i Byparken, den er skapt av Ingebrigt Vik. 

Byens nest eldste offentlige skulptur er av Ludvig Holberg (1884) og befinner seg på Vågsallmenningen. Den er skapt av Johan Børjeson. 

Skulpturer som får bygget stillas og datoer:

  • Bjørnstjerne Bjørnson ved teateret
    21. juni – 27. juni
  • Edvard Grieg, Byparken 
    3. juli – 11. juli
  • Holberg, Vågsallmenningen 
    24. juli- 26. juli