Bygningsarbeidere får pizza og brus på kranselag
KRANSELAG IGJEN: Forrige gang det var kranselag på Finnegården må ha vært for 294 år siden. Med tett tak på plass vanket det pizza og brus på bygningsarbeiderne.
Bilde: Johnny Berg

Tett tak og kranselag på Det hanseatiske museum

Taket er atter tett under presenningen på Det hanseatiske museum. Om lag 294 år etter det forrige kranselaget, spanderte byggherren pizza på bygningsarbeiderne.

Kranselag er en tradisjon i byggenæringen som en byggherre ikke bør ta lett på. Når taket er tett, er det forventet at byggherren tar spanderbuksene på. Ellers kan arbeiderne finne på å sette opp en filledukke på bygget i stedet for en krans.

Et nylagt tak
TETT: Slik ser det tette taket ut under presenningen som dekker Det hanseatiske museum.

Arbeidene på Det hanseatiske museum har nå pågått noen år. Det tar tid å rehabilitere et fredet og vernet bygg. Siden kranselag er en tradisjon som spenner tilbake til 1400-tallet, er det slett ikke utenkelig at kranselaget 2. februar ikke var er det første i byggets historie.

– Bygget ble gjenreist i 1730 etter bybrannen i 1702. Derfor var det veldig kjekt å kunne markere et kranselag 294 år etter at bygget ble gjenreist, sier prosjekteier Johnny Berg i Etat for utbygging.

Gammelt tak får nye planker
UNDER ARBEID: Taket på museumsbygningen under rehabilitering.

Han mener byggeprosjektet på Det hanseatiske museum krever godt samarbeid med dyktige og kompetente håndverkere i alle ledd. Tross alt er det Finnegården et av byens viktigste kulturminner.

– En stor takk til alle dere som er her i dag. Vi takker alle for innsatsen og aktsomheten dere har hatt frem til denne milepelen. Så satser vi på et nytt kranselag om 300 års tid fra nå, sa Johnny Berg i en hilsen til bygningsarbeiderne under kranselaget.